Hlavní obsah

Madonna má další problémy s adopcí chlapce z Malawi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLANTYRE

Do nekončící ságy popové zpěvačky Madonny, která se pokouší adoptovat ročního chlapečka z afrického Malawi, přibyly další peripetie. Otec malého Davida Bandy adopci označil za nedorozumění - netušil prý, že dává svolení k tomu, aby si Madonna jeho syna "nadobro" odvezla. Zástupce malawijské vlády to ale popřel a označil za lež.

Článek

Malawijský soud žádosti Madonny a jejího manžela Guye Richieho o adopci polovičního sirotka Davida vyhověl už před dvěma týdny, ačkoli podle tamějšího zákona mají zahraniční zájemci o adopci žít v zemi nejméně 18 měsíců. Malawijský nejvyšší soud bude projednávat od pátku protest skupiny 67 organizací hájících lidská práva, podle nichž malawijské zákony dokonce vůbec nepovolují adopci dítěte do zahraničí.

Pravý otec prý nevěděl, co slovo "adopce" znamená

I když rozhodnutí soudu zatím platí pouze pro dočasné svěření dítěte do péče, protestovaly proti němu skupiny ochránců lidských práv. Ty tvrdí, že hvězdy showbyznysu by neměly obcházet ustanovení adopčních zákonů a měly by jednat hlavně v zájmu dítěte. Do Londýna, kde Madonna s rodinou žije, dorazil africký chlapec v doprovodu ošetřovatelky minulý týden. Dítě má u Madonny strávit rok a půl, přičemž malawijské úřady si ponechaly právo sledovat jeho vývoj. Po dané lhůtě mohou pak vydat svolení k oficiálnímu začlenění do rodiny.

Otec Davida, 32letý negramotný farmář Yohane Banda, v rozhovoru s agenturou AP řekl, že netušil, co přesně slovo "adopce" znamená. Měl za to, že zpěvačka se postará o synovu výchovu a vzdělání a David se pak zase vrátí zpátky k rodině do Malawi. Otcovství malého Davida se prý rozhodně nehodlá vzdát.

Madonna měla "na výběr" celkem dvanáct dětí

"Kdyby nám řekli, že si chce (Madonna) vzít dítě za vlastní, nesouhlasil bych, protože nevidím žádný důvod, proč bych se měl svého syna vzdávat," stěžoval si. Podle úředníka malawijského ministerstva pro rozvoj žen a dětí Pensona Kilembeho byl Banda podrobně seznámen se všemi okolnostmi adopce a Madonna před soudem v Bandově přítomnosti vysvětlila své úmysly. Soudce se Bandy několikrát zeptal, zda všemu rozumí, a ten odpovídal, že ano.

Kilembe se s Bandou také několikrát sešel a řekl mu, že si Madonna může vybrat z ještě jiných 11 vybraných dětí, pokud by on sám svého syna dát nechtěl. Kilembe ovšem odmítl zástupcům tisku předložit podepsané listiny k ověření.

V Malawi bojuje zpěvačka proti AIDS

Osmačtyřicetiletá Madonna má se svým manželem šestiletého syna Rocca a z předchozího vztahu s osobním trenérem dceru Lourdes, která nedávno oslavila desáté narozeniny. Pro adopci se Madonna rozhodla po týdenní návštěvě v Malawi, kde spolufinancuje projekt proti šíření nemoci AIDS a kde odstartovala humanitární akce na pomoc sirotkům, vše v úhrnné výši 68 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Madonna a Guy Ritchie zachraňují manželství

Madonna a její manžel Guy Ritchie mají ve všem řád. Začali si dokonce plánovat i sex. Chtějí tak okořenit svůj skomírající milostný život. Pár čelí již několik...

Madonna chce další dítě z Malawi

Americká zpěvačka Madonna chce adoptovat tříleté děvčátko z téže malawijské vesnice, z níž si v úterý přivezla třináctiměsíčního chlapečka Davida Bandu....

Výběr článků

Načítám