Hlavní obsah

Italům pizza na Slovensku nechutná

BRATISLAVA

Pizza Hawai s ananasem nebo capuccino posypané skořicí, které patří k běžné nabídce slovenských restaurací, rodilé Italy šokují. Na takové úpravy totiž nejsou ve své vlasti zvyklí. Správný základ pizzy má být dle většiny Italů silnější na krajích a tenčí ve středu kruhu, těsto nemá být křupavé ani nedopečené.

Článek

Slovenskými "vylepšeními" původních receptů většinou není nadšená ani v Bratislavě žijící lektorka italštiny Daniela Laudaniová. "Ty pizzy jsou dost často opravdu hrozné," přiznala Daniela, jež si svoji oblíbenou margheritu dopřává i dvakrát až třikrát týdně. "Buď mají moc silné těsto, nebo naopak příliš tenké, až mi to připadá jen jako nějaký předkrm," popisuje nedostatky rodačka ze Sicílie.

Problémem jsou podle Laudaniové nejen receptury, ale také suroviny. "Když tam (do pizzy) namísto mozarelly nastrouhají obyčejnou eidamskou cihlu, chuť je zákonitě jiná," vypráví Daniela, podle níž se sýr musí "táhnout." Nejhorší pizzu údajně jedla v Budapešti, byla to právě hawai s ananasem. "Myslela jsem, že to snad ani není možné," směje se a doporučuje vyrazit na tradiční italský pokrm do Neapole.

"Co mě úplně vyvede z míry, je, když mi dají na capuccino skořici," tvrdí temperamentní brunetka z Catanie. Italové, jichž na Slovensku oficiálně žije 370 a neoficiálně ještě více, obracejí oči vzhůru k nebi i nad špagetami se sýrem a kečupem, těstovinami s kakaem či mákem. Právě mák, který se v Itálii jako blízký příbuzný drogy neprodává, někteří nechtějí ani ochutnat.

Reklama

Související témata:

Související články

Britská pizza slibuje zvýšení potence

Britské pohostinství přišlo s nápadem, jak díky oblíbené pizze vylepšit sexuální výkony. Milence by měl naladit nejen její neobvyklý tvar, ale také použité...

Výběr článků

Načítám