Hlavní obsah

Neviditelnost již není pouhým snem

WASHINGTON

Vědci jsi jdou tvrdohlavě za tím, kam zatím zavítává pouze fikce. Tentokrát jde o vynález pláště neviditelnosti. Plášť zatím nedokáže schovat velký vesmírný koráb či člověka, ale i tak jde o významný pokrok v této oblasti. V prvním experimentu se vynálezcům z USA a Anglie totiž podařilo "nechat zmizet" měděný váleček.

Článek

"Je to jako fata morgána, kde teplo způsobuje ohýbání světlených paprsků a zahalí tak cestu před vámi za obraz oblohy. Sestrojili jsme takový umělý přelud, který bude moci schovat předmět od potenciálních pozorovatelů ve všech směrech," prohlásil designer pláště David Schurig.

Při prvním pokusu vědci vytvořili plášť, který zabraňuje tomu, aby ho detekovali mikrovlny. Stejně jako světelné a radarové vlny, mikrovnlny se odrazí od objektu a učiní ho tak viditelným pro vyhledávací zařízení. Nová metoda pro zneviditelnění objektů se liší od té, kterou využívají některé stroje moderního letectva. Momentálně totiž nejsou tato letadla pro radar zcela neviditelná, pouze je složitější objevit je a pak i sledovat.

Plášť by se mohl postupně zvětšovat

Nová práce ukazuje cestu, která by mohla otevřít cestu k vývoji pláště, který by dokázal skrýt celého člověka. Podle Schuriga není vyrobení podobného pláště ani v nejmenším nemožné, z technického hlediska však prý půjde o obrovskou výzvu.

Zneviditelnění měděného válečku přišlo pouze pět měsíců poté, co Schurig a jeho kolegové svou teorii zneviditelňování představili. Jejich práce je podrobně popsaná v pátečním vydání amerického magazínu Science.

"Dělali jsme svou práci velmi rychle a to vedlo k tomu, že není plášť zcela optimální," řekl spoluautor David R. Smith, který zároveň dodal: "Víme, jak vytvořit daleko lepší."

Zatím je možné plášť s předmětem objevit

"První fungující plášť pracoval pouze ve dvou dimenzích a vytvářel slabý stín," prohlásil Smith. Dalším krokem dle něj bude převést plášť do trojrozměrného světa a eliminovat jakýkoliv stín. "Plášť snižuje odraz světla od objektu a stejně tak i jeho stínu, čímž znemožňuje objevení objektu," řekl Smith. 

V ideální situaci by byl plášť i s předmětem zcela neviditelný. Člověk by viděl pouze to, co se nachází za pláštěm a neměl by ani pojmout podezření, že skrytý předmět existuje. Zatím je plášť ve fázi, že pozorující člověk vidí pozadí za pláštěm tmavěji než okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám