Hlavní obsah

"Antinobelovka" za výzkum, proč datly nebolí hlava

– BOSTON

Proč datlové netrpí bolestmi hlavy? Proč chrobáci před sebou válí kuličku z tohoto a nikoli tamtoho hnoje? Tak právě na takové otázky hledali ve svých výzkumech odpověď vědci, kteří ve čtvrtek získali žertovné nobelovky - ceny Ig Nobel. "Ocenění" ale ve čtvrtek získala i řada dalších vědeckých perliček.

Článek

Například za biologii si cenu odnesli Bart Knols a Ruurd de Jong, kteří ukázali, že samičky komárů přenášejících malárii přitahuje stejně vůně jistého druhu sýra jako pach lidských chodidel. Mezi matematiky zvítězili Nic Svenson a Peirs Barnes. Vypočítali totiž, kolik fotografií je třeba pořídit, aby se člověk ujistil, že nikdo na snímku nebude mít zavřené oči.

Ceny Ig Nobel se každoročně udělují na Harvardově univerzitě. Adepty vybírá časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravděpodobného výzkumu) za podivné, nezvyklé a někdy i bezcenné vědecké studie.

Oceněna i studie výzkumu škytavky

Mezi držiteli letošních titulů je také lékař Francis Fesmire za odbornou studii o léčbě škytavky či dvojice vědců, kteří se zabývali tím, nakolik jsou chrobáci vybíraví ohledně toho, jakou kuličku trusu ještě tlačit budou a jakou nikoli. "Jsem seriózní muž a něco, co jsem napsal v roce 1987, se vrací zpět, aby mě strašilo," reagoval na zisk ocenění Fesmire, který pracuje jako lékař u záchranky a je i ředitelem vědeckého centra ve městě Chattanooga v americkém státě Tennessee zaměřeného na léčbu srdečních nemocí.

Udělování cen Ig Nobel začalo v roce 1991 jako malá žertovná zábava. Letos si nicméně pro ocenění přijeli lidé dokonce z Austrálie, Kuvajtu či Francie. Ceny navíc uděluje nositel Nobelovy ceny za fyziku Roy Glauber, který na Harvardově univerzitě působí.

Cenu si odnesla i studie nepříjemnosti škrábání nehtů o tabuli

K letošní laureátům se přiřadila také trojice vědců z oblasti akustiky, kteří provedli řadu experimentů ve snaze vysvětlit, proč lidé nesnáší, když někdo škrábe nehty o tabuli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám