Hlavní obsah

Ve Francii sežrala masožravá květina myš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LYON

Nepříjemný zápach přiměl zahradníka lyonského Parc de la Tete d'Or, aby pátral po jeho příčině. K velkému překvapení zjistil, že se šíří od masožravé rostliny původem z Filipín, v jejíchž listech nalezl několik dní mrtvou myš.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Jde o rostlinu Nepenthes truncata a takový případ byl podle francouzských zdrojů pozorován ve skleníkových podmínkách ve světové premiéře.

Myšku do smrtelného objetí rostliny nepochybně nalákal mrtvý hmyz, který ulpěl na jejích laločnatých listech, které jsou téměř tak široké jak dlouhé. Na jejich konci jsou zavěšeny doslova obří láčky.

"Hodně se toho napovídá o tom, co mohou masožravé rostliny pozřít. V příručkách se píše, že mohou strávit malé savce nebo ptáčky, ale poprvé o tom máme důkaz v podobě fotografie," radoval se Frédéric Pautz, který má na starosti místní skleníky.

"V rostlinách jsme už nalezli tří či čtyřcentimetrové šváby, to bylo dosud to největší, co zhltly. Tentokráte ale jde o savce, což znamená, že rostlina má mnohem větší schopnosti, než jsme myslili," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám