Hlavní obsah

Sonda Opportunity prozkoumá kráter Victoria

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vozítko Opportunity, které brázdí povrch Marsu více než dva roky, se blíží ke kráteru Victoria. Jedná se o doposud největší kráter, který na povrchu Rudé planety potkalo.

Článek

V polovině roku 2003 vyslala NASA na Mars dvě prakticky identická vozítka. Spirit odstartoval 10. června 2003 a Opportunity jej následoval 7. července 2003. Obě vozítka se mají zaměřit především na výzkum chemického složení povrchu, hledání stop vody a studium magnetických vlastností hornin (hledání minerálů s obsahem železa). Vybaveny jsou mikroskopem a spektrometry.

Nyní se Opportunity blíží ke kráteru Vicotria, který má v průměru asi osm set metrů a stává se tak velmi zajímavým místem pro geologickou analýzu jeho valu. Na přiloženém snímku si můžete všimnout, jak vypadá kráter, pokud se k němu blížíte. Vozítko se nyní nachází ve vzdálenosti asi padesáti metrů. Při pohledu ze Země a vhodném osvícení se zdá, že stěny kolem kráteru jsou vysoké. Na přiloženém snímku je však vidět, že kráter je prohlubeň lemovaná relativně nízkým okrajem.

Cesta ke kráteru Vicotire přitom trvala vozítku více než dvacet měsíců a nebylo vůbec jasné, zda se k němu někdy přiblíží. Obě vozítka na Marsu ale předvedla obdivuhodnou odolnost v cizím prostředí. Dokonce se ukázalo, že Mars nám ve výzkumu pomáhá. Solární panely, které zásobují sondu tolik potřebnou elektrickou energií jsou totiž v průběhu času zanášeny prachem, který snižuje jejich účinnost. Podivuhodné větrné víry, o kterých jsme informovali například [celá zpráva], však několikrát sondu ,,ofoukaly" od prachu a zajistily tak dostatečný přísun energie do přístrojů. Drobné problémy hlásí také technici NASA s koly obou vozítek, ale zatím žádný problém nebyl tak vážný, aby sonda přestala být pohyblivá, nebo se úplně odmlčela. Zajímavé je, že doposud urazilo Opprtunity vzdálenost sotva devět kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám