Hlavní obsah

Američanka ovládá protézu ruky z mozku

Právo, DPA, vpl

Když šestadvacetiletá důstojnice americké námořní pěchoty Claudia Mitchellová přišla při motocyklové nehodě o levou ruku až k rameni, zhroutil se jí svět. V pátek se ale objevila na veřejnosti opět sebevědomá a šťastná - lékaři z Rehabilitačního institutu v Chicagu jí totiž jako prvnímu člověku na světě nainstalovali bionickou ruku, tedy protézu ovládanou přímo mozkem.

Článek

"Vrátila jsem se do normálního života. S běžnou protézou se dal dělat vždy jen jeden pohyb. Bionická ruka naproti tomu funguje jako skutečná paže. Vrátil se mi hmat, díky senzorům vnímám i teplo a chlad. A navíc si užívám pocit, že jsem na samé špičce technologického pokroku," řekla Claudia na tiskové konferenci. Prý si připadá tak trochu jako Terminátor Arnolda Schwarzeneggera. "Jenomže tohle není kino. Je to skutečnost. Včera jsem si uřízla první steak," radovala se Claudia.

Automatická paže v přepočtu za jeden a čtvrt miliónu korun je podle ní cestou k překonání psychologických následků amputace. "Před operací jsem pochybovala, že budu zase normálně žít. Bionická ruka mi to ale umožňuje způsobem, o jakém jsem ani nesnila," přiznává.

Zázrak funguje díky změně trasy nervových drah, které původně vedly z mozku do ruky. Nyní jsou vedeny k tricepsu, ramennímu svalu, přes který vědci pomocí elektrod "navážou" spojení mezi centrální nervovou soustavou a protézou. Ze začátku musela Claudia ovládat paži napínáním ramenního svalu, nyní stačí, když si jednoduše vzpomene, co chce "rukou" udělat.

Bionická paže váží téměř pět kilogramů a ovládá ji šest miniaturních motorků. "Je o něco větší než normální ruka, což je trochu nepříjemné, ale svou funkčností mi to bohatě vynahrazuje," řekla.

"Skvělé je, že do pacientova těla není nutné nic implantovat," poznamenal k tomu doktor Todd Kuiken z Rehabilitačního institutu. Připojení ruky trvá pět hodin, ale výsledek je fascinující. Všeobecně se očekává, že vynález by měl usnadňovat život především těžce zraněným americkým veteránům z Afghánistánu a Iráku. V pořadníku je již 450 jmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám