"Na světě chová mravenečníky čtyřprsté jen devět dalších zoo. V posledním půl roce se v nich nenarodilo žádné mládě," řekla Právu ve čtvrtek mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

"Mládě se má čile k světu, přestože péči o něj zvládá matka sama. Zatímco druhý den po porodu mělo půl kila, dnes už váží kilo. Zatím pije od matky mléko," uvedla ošetřovatelka Hana Dostálová. Samečka mohou spatřit návštěvníci zoo v tropickém pavilónu.

Jeho rodiče, samec Dart a samice Tama, pocházejí ze soukromého chovu a olomoucká zoo je získala na konci roku 2003 z Holandska. Dart je ochočený a návštěvníci zoo jej mohou potkávat na procházkách s ošetřovatelkou, při nichž hledá oblíbenou pochoutku - kukly mravenců. Minulý týden projevil tuláckou duši, když ze zoo utekl a tři dny byl nezvěstný. "K místu, kde byl nalezen, překonal vzdušnou čarou pět až šest kilometrů," poznamenala Labská.

Domovinou mravenečníků čtyřprstých je tropická Jižní Amerika. Umějí dobře šplhat, jsou však i zdatní chodci a mají dlouhý bičovitý jazyk, jímž vytahují z mravenišť a termitišť kořist. V dospělosti váží 3,6 až 4,8 kilogramů. Samice rodí vždy jen jedno mládě, které nosí na zádech.