Hlavní obsah

Mobil je mnohdy horší droga než cigareta

Novinky, Famous
STAFFORDSHIRE

Mobilní telefony jsou stejně návykové jako kouření či počítačové hry. Podle britských odborníků je mobil drogou pro každého šestého studenta. A stále roste počet lidí, kteří jsou bez telefonu nervózní a podráždění.

Článek

Chvíli bez svého mobilu nevydrží až třináct procent lidí. Jakmile svůj telefon někde zapomenou nebo jim ho někdo vezme, začnou být nervózní a projevovat typické abstinenční příznaky. Mobil se stal také důvodem ke lži. Čtrnáct procent lidí mlží, když se jich někdo zeptá, jak často telefon používají. Většinou se snaží tvrdit, že vůbec nebo málo, přitom se mu věnují neustále.

Patologické případy dokonce uvádějí, že by raději přišly o práci, než by se vzdaly svého milovaného mobilu. V populaci je již sedm procent takových případů. "Když vám někdo volá, připadáte si lépe. Jakmile ale nikdo vaše číslo nevytáčí, cítíte se na dně a méně důležití," tvrdí psycholog David Sheffield ze Staffordshire University.

Abstinenční příznaky vykazuje ale i několik procent lidí v ten moment, kdy jsou odstaveni od přístupu k internetu. V Americe pozvolna vznikají léčebny specializující se na nově objevující se závislosti souvisejícími se stále modernějšími technologiemi.

Reklama

Související články

Lidé si při sexu nevypínají mobilní telefony

Osm z deseti dospělých je závislých na svých mobilních telefonech natolik, že si je nevypínají ani během sexuálních radovánek. Naprostá většina z nich tvrdí,...

Výběr článků

Načítám