Hlavní obsah

V Novém Jičíně nakreslili rekordně dlouhý obraz

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Téměř půl kilometru dlouhý obraz v sobotu namalovali návštěvníci Městských slavností v Novém Jičíně. Jejich výkon dostane do české knihy rekordů, předchozí rekord byl totiž překonán o více jak 130 metrů.

Článek

Stovky velkých i menších kreslířů se přímo na ploše Masarykova náměstí činily devět hodin. Každý měl z dlouhé role papíru o šířce šedesát centimetrů vyhrazen půlmetr až metr délky, plocha musela být pomalována nejméně z padesáti procent.

Zájem byl veliký, na pastely se stály fronty a u rozvíjejícího se papírového pásu se scházely celé rodiny. Každý chtěl přispět k překonání úctyhodného dosavadního rekordního zápisu 300, 5 metru, který vloni vytvořili v Novém Městě na Moravě.

"Nejraději maluju traktor, ale moc ho neumím, tak raději kreslím obláčky a domečky," vyprávěl čtyřletý Jindřich Lichnovský z nedaleké obce Rybí. Téma bylo určeno: Procházka Novým Jičínem. Proto se nejčastěji střídaly motivy domů na náměstí nebo místního Žerotínského zámku.

Večerní přeměřování rozhodlo o novém rekordu. "Lidé namalovali obraz dlouhý 430 metrů a 85 centimetrů. Nový Jičín nasadil laťku hodně vysoko. Je to úctyhodný výkon, který hned zapíšeme do české knihy rekordů a zjistíme, zda má šanci i ve světovém měřítku," hodnotil David Valový z Agentury Dobrý den, správce všech českých rekordů.

Nyní budou Novojičínští přemýšlet, kde by celé dílo rozbalili. "Určitě bychom chtěli upořádat nějakou výstavu, protože je neuvěřitelné, v jak krátkém čase nakreslili dospělí i děti velmi zdařilá a různorodá dílka," zmínil se ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Petr Orság a zvažoval fotbalový či zimní stadion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám