Zázračné plody rostou na keři zvaném kustovnice čínská. U nás kolem cest, na náspech a rumištích roste planě kustovnice cizí, její blízká příbuzná, jež vykazuje podobný léčebný efekt. Jenže himalájský druh obsahuje více účinných látek, proto se preparáty připravují z ní. V USA džusy a jiné výrobky z kustovnice čínské slaví úspěch několik let. Drobné červené bobule podobné papričkám obsahují 500krát více vitaminu C než pomeranče. Chutí se podobají višni či brusince a mají v sobě 5krát více železa než krvavý steak.

Jenže plody jsou bohaté především na antioxidanty zpomalující stárnutí kůže, kornatění tepen a poškození srdce a cév a chránící tělo před vznikem rakoviny nejrůznějších typů. "Bobule kustovnice jsou jedním z výživně nejhodnotnějších potravin na našem trhu. Každý to na sobě ihned pozná," tvrdí skotský dermatolog Howard Murad.

Plody kustovnice znají i himalájští léčitelé

Denní doporučená dávka je 20 g sušených bobulí. Nápadu distribuovat výrobky z kustovnice se v Británii ihned chytilo Tesco, které zaplavilo místní trh produkty z bobulí. Ty zastínily dokonce oblíbené výrobky z mrkve, a není divu, bobule obsahují mnohonásobně více betakarotenu.

V Číně se plody kustovnice užívají již tisíciletí. Místní léčitelé s nimi předcházejí vážným srdečním chorobám, rakovině, ale doporučují je také mužům a ženám, jimž ochabuje libido a snižuje se sexuální výkonnost. Podle himalájských léčitelů v mnohém předčí dokonce Viagru.