Hlavní obsah

Londýňané si často nerozumí sami mezi sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Starosta Londýna se rozhodl k podniknutí velmi zajímavého kroku. Návštěvníci Londýna mají čerstvě možnost naučit se rozumět rapperskému slangu, který používá obrovská část londýnské mládeže. Kurzy se pořádají hned u Trafalgar Square. K tomuto kroku se odhodlal poté, co vědci zjistili, že teenageří místo klasické "Cockney" angličtiny používají jakýsi nový dialekt, ktery bývá označován jako "Jafaican".

Článek

Co označení "Jafaican" znamená? Je to takový mix angličtiny, jamajského nářečí a indických či západoafrických dialektů. Oficiálně se tento guláš nazývá "Multikulturní angličtina".

Tato řeč je vskutku velmi podivná, například slovíčko yard nevyjadřuje britskou délkovou jednotku, ale obydlí nebo domov. Slovíčko sick neznamená nemoc nebo něco špatného, ale pravý opak - něco dobrého. Takže když uslyšíte nějaké dítě pokřikovat: "My yard is sick!", tak možná nepopíjelo tvrdý alkohol, ale jen pělo chválu na svůj byt.

V Londýně se mluví 250 jazyky

Této akce se chopí jazyková škola, která bude pořádat velmi krátké několikaminutové lekce pro zájemce. Vyučovat se budou tyto dialekty či jazykové speciality: španělský dialekt, bengálský dialekt, tradiční cockney dialekt, mluva mladých a znaková řeč.

Zatím není známo, zda bude výuka návštěvníků Londýna, která se bude konat už zítra, dlouhodobějšího ražení. "Je to oslava rozdílnosti. Ve městě se mluví více než 250 jazyky a některé se už stihly smíchat dohromady", řekl v rozhovoru pro deník The Sun mluvčí organizace Visit London.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý dvacátý Brit neví, kde leží Londýn

Britové jsou poněkud slabší v zeměpise, bohužel i pokud jde o jejich vlastní zemi. Každý dvacátý Brit není schopen na mapě ukázat metropoli Londýn a dokonce...

Výběr článků

Načítám