Hlavní obsah

Psycholog se pokusí vydržet v minus 120 stupních osm minut

ČELADNÁ (FRÝDECKO-MÍSTECKO)

Psycholog Andrew Urbiš (59) se chce příští měsíc pokusit o světový rekord pobytu člověka v extrémním mrazu, chce při teplotě minus 120 stupňů Celsia vydržet osm minut. To podle něj zatím žádný člověk nedokázal. Ke svému pokusu si pozve zástupce Guinessovy knihy rekordů i notáře. Nejdéle podle něj zatím vydrželi v extrémním mrazu sportovci - bobisté, strávili v něm asi 6,5 minuty.

Článek

Urbiš pracuje v Beskydském rehabilitačního centru v Čeladné na Frýdecko-Místecku. Muž se na pokus připravuje již téměř dva roky, od doby, kdy je polarium v Čeladné v provozu. Pobyt v tamní komoře přitom postupně prodlužuje.

"Můj osobní rekord je z června, trval sedm a půl minuty. Vydržel bych tam déle, ale obsluha komory dostala strach, aby se mi něco nestalo, a vytáhla mě ven," řekl muž, který 25. srpna oslaví své šedesátiny tím, že si v Prostějově vyzkouší skok padákem.

Pobyt v mrazu prý prodlužuje život

Přesný termín, kdy podstoupí svůj nejdelší pobyt ve velkém mrazu, zatím autor několika odborných publikací o alternativních metodách léčby nezná. Radí se o něm ale i s astrology. "V některých dnech je organismus přívětivější, někdy toho ale mám dost už po několika minutách. Kromě tlaku vzduchu a dalších faktorů hraje roli nepochybně také pohyb planet," míní muž, který chce za pomocí afrických bubnů vyhnat zlé duchy i při zahájení nové stavby v léčebném centru.

Urbiš vysvětlil, že chce jako první člověk na světě důkladně prozkoumat možnosti odolnosti lidského organismu a vlivu mrazu na člověka. "Literatura z Japonska zná jen jakési dílčí výsledky. Bylo například popsáno, že lidé žijící ve vysokohorských podmínkách Tibetu mají pomalejší metabolismus, což má vliv na prodloužení délky života. Souhrnná vědecká práce, která by sledovala všechny faktory, ale zatím není k dispozici," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám