Hlavní obsah

Jihoafrická vláda chce léčit AIDS česnekem a citróny

Novinky, Famous
JOHANNESBURG

Jihoafrická vláda pobouřila zdravotnické organizace, když svým občanům doporučila jíst hodně česneku, červené řepy a citrónů s tím, že jsou to vhodné léky potírající chorobu AIDS. Tyto potraviny pak představitelé země vystavili na konferenci pro léčbu AIDS v Torontu. Jihoafričtí zdravotníci však s vládou tvrdě nesouhlasí.

Článek

Podle organizace TAC, největší jihoafrické skupiny aktivistů podporujících léčbu a prevenci AIDS, je prohlášení a propagace vlády nehorázná. Ministerstvo zdravotnictví sice doporučuje česnek, červenou řepu a olivový olej jako podpůrnou léčbu při užívání antiretrovirových medikamentů, ale činí to nešťastnou cestou. Představitelé TAC tvrdí, že se tak obyvatelé JAR přestávají AIDS bát a spoléhají se pouze na přírodní léčiva.

"Myslíme, že představování česneku a citrónů jako léků AIDS je urážkou jihoafrické krize AIDS," prohlásil generální sekretář TAC Sipho Mthathi.

V JAR žije pět miliónů nakažených virem HIV

Ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimango učinila z přírodních léčiv a potravin pilíř svého boje s AIDS. Tím rozzuřila TAC, která tvrdí, že jedině antiretrovirové léky mohou nemocným skutečně pomoci a že vláda tak hazarduje s životy milionů lidí. V JAR přitom žije pět miliónů lidí nakažených virem HIV.

"Potřebujeme ministra zdravotnictví, který bude prosazovat vědecky ověřené léky. Nechceme toho, co věří neotestované alternativní medicíně. To činí současné ministryně a je nedůvěryhodná," zlobí se představitelé TAC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám