Hlavní obsah

Astronomové v Praze řeší, zda je Pluto planeta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Astronomové z celého světa se sešli v Praze, aby se pokusili shodnout na přesné definici slova planeta. Mezinárodní astronomická unie doufá, že se konečně vyřeší otázka planety Pluto, která byla objevena roku 1930. Experti se různí v názoru, zda si nejmenší planeta naší sluneční soustavy nadále zaslouží titul planety.

Článek

Diskuze se rozproudila, když americký astronom objevil větší objekt planetového typu, který byl pojmenován 2003 UB313. Profesor Mike Brown a jeho kolegové z Kalifornského institutu technologie objevili několik dalších planetárních objektů v oblasti kraje sluneční soustavy, který je znám jako Kuiperův pás.

Můžeme se dočkat deseti oficiálních planet

Na setkání, které začalo v pondělí a bude trvat dvanáct dní, se pokusí téměř 3000 astronomů shodnout, jak bude do budoucna oficiálně definována planeta. Výsledkem konference může být jmenování objektu 2003 UB313 - přezdívaného Xena, oficiální planetou sluneční soustavy. Planet by ovšem nemuselo být deset. Mohlo by jich být i nadále devět, pokud se vědci shodnou, že nesplňuje potřebné atributy.

Tisíce astronomů tak v Praze rozhodují nejen o osudu planety Pluto, ale také o platnosti miliónů učebnic a encyklopedií po celém světě. Existují domněnky, že vědci vytvoří pro Pluto novou klasifikační skupinu a označí ho za objekt odlišný od ostatních osmi planet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám