Hlavní obsah

Splnil lidstvu dávný sen, sestrojil létající postel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Vznášející se postel nabídl lidstvu mladý nizozemský architekt Janjaap Ruijssenaars. Jeho výtvor levituje nad zemí díky magnetickému poli. Přijde ovšem na částku rovnající se "pouhým" 33 miliónům korun. Ruijssenaars se nechal inspirovat tajemným monolitem z Kubrickova kultovního filmu 2001: Vesmírná odyssea.

Článek

Autor o svém díle řekl: "Bez ohledu na to, kde žijete, se veškerá architektura podřizuje zemské přitažlivosti. Já jsem chtěl vědět, zda by se dal vyrobit objekt, budova nebo kus nábytku, o kterém by to neplatilo. Aby se výsledek řídil nějakou jinou silou." A dokázal to.

Podle agentury Reuters se jeho lože vznáší díky magnetům zabudovaným jak do postele, tak do podlahy. Magnety se navzájem odpuzují. Kromě toho je postel ukotvena na místě tenkými ocelovými lanky.

Ruijssenaars připustil, že postel zatím není přiliš pohodlná. "Potřebuje nějaké polštáře a povlečení," poznamenal. Zdůraznil také, že ačkoliv na jeho lůžku klidně mohou spát i lidé s piercingem, neměli by pro jistotu vstupovat do magnetického pole mezi postelí a podlahou.

"Mohlo by se jim totiž přihodit, že se některá z jejich kovových ozdob bude snažit doputovat k jednomu z magnetických pólů. A to by pro ně mohlo být nepříjemné," dodal nizozemský vynálezce.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženám je v posteli líp samotným

Muži, kteří si ve svatém rozhořčení sbalí polštář a deku a jdou si lehnout na gauč do obýváku, si vlastně ani neuvědomují, že tím partnerku netrestají,...

Výběr článků

Načítám