Hlavní obsah

Vedro zvyšuje i počet psích útoků na pošťáky

– BRUSEL

Vlna veder, sužujících Evropu, má v Belgii ještě jeden důsledek, ovlivňující hladké předání dopisu, účtů či balíku. Poštovní doručovatelé si stěžují, že spolu s ručičkou na teploměru stoupá i agresivita psů, s nimiž se denně setkávají.

Článek

Podle statistik na 12 000 belgických pošťáků na pochůzkách připadá na 50 000 hafanů, takže při takové přesile je pravděpodobnost pokousání více než nasnadě. Každý pošťák se během své kariéry seznámil s psí mordou důvěrněji, než by mu bylo milé. Teď je to však ještě horší.

Část útoků končí několika dny pracovní neschopnosti

"Během veder počet útoků v průměru citelně stoupá - a letos jsme se o tom zase přesvědčili," postěžoval si mluvčí pošty Emmanuel Foulon. "Není pravda, že psi nesnášejí uniformy doručovatelů. Problém je v tom, že přirozeně brání své území, kde je pošťák vetřelcem," dodal a doporučil majitelům, aby své svěřence drželi ještě více zkrátka než obvykle.

Přesné údaje o počtu červencových útoků ještě nejsou pohromadě, ale loni pošta zaregistrovala 215 psích útoků na své zaměstnance, z toho 77 vážných. Celkem si vyžádaly 985 dnů pracovní neschopnosti, čtyři procenta z celkového počtu.

Útočí i kočky a vosy

Když už dojde k nejhoršímu, je asi lépe být pokousán yorkshirským teriérem, jehož čelisti vyvinou tlak 200 kilogramů na centimetr čtvereční, než pitbulem, schopným stisku až 1200 kilogramů. Každopádně vždy je nutné nejprve vyhledat lékaře, pětina řádně neošetřených zranění končí ošklivou infekcí.

Psi sice představují hlavní nebezpečí na pochůzkách, ale k nástrahám pošťáckého života patří také škrábající kočky, hovící si v poštovních schránkách, či vosí hnízda na témže místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pes přežil pád z 30 metrů

V anglickém pobřežním městě Plymouth spadl pes z třicetimetrové skály. O dvě hodiny později byl nalezen dole, když vesele běhal a měl pouze bouli na hlavě.

Pes odnaučil zaměstnance kouřit

Chcete přestat kouřit? Zapomeňte na náplasti a pořiďte si psa. Chlupatý kokršpaněl Rupert takto odnaučil kouřit zaměstnance jedné britské firmy v hrabství West...

Výběr článků

Načítám