Hlavní obsah

Muži odpadl kus lebky, přesto žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Držet část své lebky v ruce se může na první pohled jevit jako scéna z hororového filmu. Ne tak pro pětadvacetiletého Inda Sambhu Roje. Mladému elektrikáři po těžkém úrazu elektrickým proudem odpadla horní část lebeční kosti. Ind přesto nezemřel a otvor v jeho hlavě má tendenci se zacelit.

Článek

Podle internetového serveru Spiegel Online opravoval loni v říjnu vedení vysokého napětí, při němž byl zasažen elektrickým proudem, který mu spálil pokožku na hlavě. Během léčení v nemocnici ve východoindickém městě Kalján, ležícím asi 60 kilometrů severně od Kalkaty, mu spálená kůže z hlavy odpadla a odkryla lebku.

"Všimli jsme si, že se mu uvolňuje také část lebeční kosti, protože v zasažené oblasti byl přerušen přívod krve," vysvětlil agentuře Reuters chirurg Ratan Lál Bandjopadhjaj. Kus lebeční kosti nakonec odumřel a odlomil se.

To, že Roj stále žije, považují ošetřující lékaři za zázrak. "Když se kus jeho lebky uvolnil, mysleli jsme, že zemře," přiznává doktor Bandjopadhjaj. Vysvětlení, proč se tak nestalo, poskytl indickým lékařům pohled do otvoru v lebce.

V zasažené oblasti se začal tvořit nový kostěný kryt mozku, který pravděpodobně vytlačil starou odumřelou část. Podle názoru lékařů to umožnila blána z vnitřní strany lebeční kosti, která zůstala nepoškozená a dál do ní proudila krev. Díky ní může Roj doufat, že za nějaký čas bude mít opět lebku zacelenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám