Hlavní obsah

"Opilý" pelikán způsobil dopravní nehodu

– LAGUNA BEACH

Kuriózní nehoda se stala v americkém státě Kalifornie na dálnici u Orange County. Způsobil ji opilý tvor. Nebyl jím ale řidič, ale pelikán, který se mu připletl do cesty. Zvíře nebylo opilé klasickým alkoholem, ale přírodními toxiny, které se vyskytují ve květech. Opojení se k tomu alkoholovému dá přirovnat.

Článek

Samička kalifornského pelikána hnědého se patrně "opila" kyselinou domoovou, přírodním toxinem, který se vyskytuje v květech vodních řas. Řidič byl po nehodě v šoku, ale nezraněný, pelikánice potřebovala operaci, která jí spravila zlomenou nohu. "Staráme se o ni," řekla Lisa Birkleová ze střediska péče o divoká zvířata v Huntington Beach.

Toxikologické testy potrvají několik týdnů, ale je pravděpodobné, že pták byl pod vlivem toxinu. "Za normálních okolností mají pelikáni dokonalý zrak a je velmi nepravděpodobné, že by narazili do automobilu," dodala Birkleová.

Otrava kyselinou domoovou byla podle odborníků nejpravděpodobnější příčinou invaze tisíců dezorientovaných ptáků v severní Kalifornii, která mimo jiné inspirovala film Alfreda Hitchcocka Ptáci. Lidé v posledním týdnu hlásili nejméně 16 případů zmateného chování ptáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám