Hlavní obsah

Počítač poskládá zničené dokumenty tajné policie Stasi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Počítač by měl pomoci poskládat poničené dokumenty tajné východoněmecké policie Stasi, které její pracovníci likvidovali v posledních týdnech již zaniklé Německé demokratické republiky. Jak uvádí nejnovější vydání týdeníku Der Spiegel, od rekonstrukce si úřady slibují odhalení dalších tajemství komunistického režimu.

Článek

Na sklonku NDR kmenoví pracovníci obávaného ministerstva státní bezpečnosti části dokumentace nepálili, ale trhali ji na malé kousky. Podle magazínu ji pak naházeli do 16 tisíc odpadkových pytlů.

Dosud se materiály skládaly ručně, ale práce jde hrozně pomalu. Za posledních osm let, kdy se "skládačky" dávají dohromady, se zpracovalo jen 300 pytlů. Hrubé odhady signalizují, že by ruční rekonstrukce dál trvala ještě stovky let. Odborníci berlínského Ústavu výrobních zařízení a konstrukční techniky (IPK) nyní vyvinuli počítačový program, který má skládačky dát dohromady do pěti let.

Každý cár papíru se skenuje, počítač vyhledá související díly roztrhaného dokumentu a zobrazí je na obrazovce. Úřad pro objasňování komunistických zločinů a aktivit Stasi v Berlíně si slibuje, že se mimo jiné objasní některé politické vraždy, nebo se přispěje k rehabilitaci obětí.

Také se možná vyšetřovatelé více dovědí o teroristické Frakci Rudé armády (RAF), která páchala v 70. a 80. letech atentáty na západoněmeckém území a jejíž aktivisté pak získávali novu identitu v NDR. Der Spiegel uvádí, že už nyní ale šíří pochybnosti o projektu politikové z éry bývalého spolkového kancléře Helmuta Kohla. I pro mnohé z nich prý mohou být odhalení trapná. Stasi totiž špehovala nejen vlastní občany NDR, ale také významné osobnosti ze západního Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám