Hlavní obsah

Papež se snažil utajit vědecká zjištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Zajímavou vzpomínku zveřejnil britský astrofyzik Steven Hawking. Informoval totiž novináře o svém někdejším setkání s dnes již zesnulým papežem Janem Pavlem II. na kosmologickém kongresu ve Vatikánu. Prozradil, že nejvyšší představitel katolické církve ho tehdy prosil, aby nezveřejňoval vědecké poznatky o příčinách vzniku vesmíru.

Článek

"Je zcela v pořádku, když zkoumáte vesmír a chcete zjistit, kdy vznikl, ale proces jeho vytvoření byste zkoumat neměli, protože je naplněním tvůrčího záměru samotného Boha," řekl prý tehdy Svatý otec Hawkingovi a dalším vědcům.

"Byl jsem tenkrát rád, že si papež nevšiml, že jsem na kongresu přece jen prezentoval své teze o tom, jak vesmír vznikl," cituje slova tělesně postiženého génia internetový deník Netzeitung.de.

"Nijak jsem totiž netoužil, abych byl - jako kdysi Galileo Galilei - předán inkvizičnímu soudu," podotkl světově uznávaný astrofyzik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám