Hlavní obsah

Z ruských obchodů zmizí kvůli alkoholikům parfémy

Novinky, Famous

Z většiny ruských obchodů zřejmě zmizí parfémy. Tamní zákonodárci chtějí přísnými opatřeními bojovat proti největším pijákům alkoholu. Od příštího měsíce tak budou muset mít obchodníci na prodej parfémů a kosmetiky speciální licenci, která jim mimo jiné zakáže prodej levných parfémů, které používají někteří alkoholici jako vhodnou náhražku vodky.

Článek

Rusové jsou proslulí svoji slabostí pro vodku. Mnoho chudých obyvatel země si ji ale nemůže dovolit, a tak sahají ke všemu co zavání alkoholem - od kosmetických přípravků až po čisticí přípravky na toaletu.

Úředníci dbající na ochranu spotřebitelů nyní oznámili, že parfémy a kosmetiku bude možné prodávat pouze na základě licence. Genadij Onišenko, autor návrhu, věří, že tak obchodníkům znesnadní prodej levných parfémů alkoholikům.

Ruští prodejci kosmetiky se ale bouří. "Jen kvůli tomu, že je můj manžel takový blázen, že vypije brzdovou kapalinu, bych měla já pykat a nemoct si dovolit potěšení ze Chanellu?" řekla novinářům rozzuřená majitelka moskevské parfumerie Naděžda Ivanovová. Proti vyhlášce ale nic nenadělá.

Kosmetické a čistící prostředky tvoří v Rusku dvacet procent spotřebovaného alkoholu a jsou hlavní příčinou smrti u čtyřiceti tisíc otrávených alkoholem ročně. Půl milionů Rusů umře za rok na následky nemocí způsobených alkoholem. Prezident Vladimir Putin proto sám apeloval, aby se s tímto ruským prokletím "něco dělalo".

Podle nedávné zprávy ruské Národní asociace výrobců alkoholických nápojů lidé stále častěji pijí parfémy, brzdovou kapalinu, odmrazovače nebo denaturovaný alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám