Hlavní obsah

Slepý Belgičan obletěl Francii

MARSEILLE

Luc Costermans, který přišel před dvěma lety o zrak, patří k těm, kteří se svému postižení nepoddávají. Dokázal to v pátek, kdy obletěl Francii a ve vzduchu urazil asi 1900 kilometrů. Jednačtyřicetiletý muž letadlo pilotoval a jeho výkon zřejmě bude zaznamenán v Guinessově knize rekordů.

Článek

Costermans, bývalý zaměstnanec obchodu, se vydal mezi nebe a zemi na palubě stroje Robin DR-400 s instruktorem, odborníkem na navigaci a soudním úředníkem. Odstartovali v pátek časně ráno z letiště aeroklubu ve Visanu na jihovýchodě Francie. Jejich trasa zahrnovala mezipřistání v Agenu na jihozápadě, v Choletu na západě a v Arrasu na severu Francie.

Pak přeletěli Belgii, zastavili se v Dijonu a celý oblet k večeru ukončili zase ve Visanu. Okruh trval 13 hodin, z toho přes devět hodin byli ve vzduchu a urazili 1900 kilometrů.

Costermans začal pilotovat loni v listopadu. "Rozhodl jsem se pro tento ´Tour de France´, abych překonal sám sebe, abych ukázal naději lidem, kteří jsou tělesně postiženi," zdůraznil.

Sám nehodlá složit ruce v klín či usnout na vavřínech: již uvažuje o tom, jak si nechá vybavit automobil systémem satelitní navigace Galileo a někdy za dva nebo čtyři roky se vypraví na cestu v autě. Chce ukázat, jak by bylo možno využít nejmodernější technologie pro nevidomé, aby se mohli pohybovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám