Hlavní obsah

První bylo vejce, až pak přišla slepice, tvrdí britští vědci

Právo, Jan Rovenský (Londýn)
LONDÝN

Věčný spor, zda byla první slepice, nebo vejce, je prý konečně vyřešen. Alespoň to tvrdí britští akademici, podle nichž se první na světě objevilo vejce. Genetický materiál se totiž nemění v průběhu života živočicha. Tudíž první pták, který připomínal slepici, musel žít v embryonálním stadiu již ve vejci.

Článek

Podle profesora Johna Brookfielda, specialisty na evoluční genetiku z Nottinghamské univerzity, žijící organismus uvnitř vejce by měl tutéž DNA jako slepice, do níž by měl vyrůst. "Tudíž první žijící jedinec, o němž bychom mohli jednoznačně prohlásit, že patří k tomu a tomu druhu, musel být ve vejci," vysvětlil Brookfield listu The Times.

S tímto názorem podle deníku souhlasí i profesor David Papineau, specialista na filozofii vědy z londýnské King's College. Podle něj první slepice pochází z vejce, což prý dokazuje, že slepičí vajíčka byla před slepicemi. "Podle mého názoru jde o slepičí vejce, pokud je uvnitř slepice. Pokud by vejce snesl klokan, a z něho se vyklubal pštros, tak by také šlo o pštrosí vejce, a ne o klokaní," prohlásil Papineau.

The Times však píší, že diskuse o tom, co bylo první, přináší více otázek než odpovědí. Podle deníku ta nejdůležitější otázka zůstává stále nezodpovězena: co sneslo vejce, když to nebyla slepice?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám