Hlavní obsah

Policisté trénují krysy k vyhledávání min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sibaté (Kolumbie)

Jmenuje se Lola a je premiantkou riskantního kurzu pro hlodavce, kteří jsou trénováni k vyhledávání pozemních min v Kolumbii. Ta loni držela ve světě smutný primát co do počtu případů úmrtí a zranění zaviněných minami.

Článek

Lola je nejchytřejší krysa z první šestice těch, které policie učí lokalizovat miny, nastražená levicovými povstalci. V laboratorním výcvikovém labyrintu zaznamenává při vyhledávání výbušnin devadesátiprocentní úspěšnost. Policejní cvičitelé zvířat, kteří už nechtějí přihlížet tomu, jak jejich psy vycvičené k hledání min trhají výbuchy na kusy, doufají, že tohle stvoření s bílým kožíškem a růžovýma očima bude před koncem roku příkladem pro své "spolužáky" při testech v otevřeném prostoru a pak i v opravdovém minovém poli.

Lola, která váží pouhých 220 gramů, je příliš lehká, než aby odpálila pěchotní miny, které guerilla nastražila ve snaze ochránit rostliny sloužící k výrobě kokainu. Základní surovinou pro výrobu kokainu, jehož je Kolumbie největším producentem na světě, jsou lístky koky. Z prodeje kokainu pak povstalci financují svou revoluci, vlekoucí se už 40 let.

"Psi jsou dost těžcí na to, aby odpálili miny, při jejichž výbuchu přijdou občas o život i opodál stojící policisté," vysvětluje policejní plukovník Javier Cifuentes, šéf programu na základně státní policie v Sibaté nedaleko metropole Bogotá. "Krysa šlápne na minu, aniž by se cokoli stalo."

Krysy mají citlivější čich než psi

Podle policejního cvičitele zvířat Josého Pinedy mají krysy citlivější čich než psi, což jim umožňuje spolehlivěji vyčenichat miny v obtížném terénu. Navíc podle něj stojí méně než psi, méně jedí, lze je snáz přepravovat a jsou s to vtěsnat se při "lovu" do menšího prostoru.

Zhruba před rokem, inspirováni obdobným pilotním programem v Mozambiku, koupili kolumbijští policisté tuhle skupinku krys a byli překvapeni, když zjistili, že vyčenichat výbušninu jako C4, využívanou k výrobě min, se naučí dvakrát rychleji než psi. Vycvičit psa k vyhledávání min trvá policistům asi šest měsíců. Má se za to, že k výcviku krys postačí poloviční čas.

"Jsou mnohem chytřejší než psi a zatím to vypadá, že samičky jsou bystřejší než samci," konstatuje Cifuentes. Podle Pinedy příští fáze tréninku přinese nové výzvy, protože je jisté, že pod širým nebem bude krysy leccos rozptylovat. Taky prý bude nutné postarat se o to, aby se samci k Lole nedostali moc blízko, protože kromě toho, že je chytrá, je, jak se zdá, navíc fyzicky přitahuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám