Hlavní obsah

Jack Rozparovač byla prý žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISBANE

Londýnské prostitutky chladnokrevně vraždil a pak jejich těla odborně rozřezával už v roce 1888, jeho totožnost však nikdy nebyla odhalena a osobnost legendárního Jacka Rozparovače dodnes zůstává největší záhadou v historii kriminalistiky. Australský expert nyní přichází s tvrzením, že praotcem sériových vrahů vůbec nebyl muž.

Článek

K šokujícímu závěru dospěl mikrobiolog z australského Brisbane prof. Ian Findlay na základě rozboru DNA pocházející ze zbytků slin, jež zanechal Jack Rozparovač na rubové straně známek, jimiž byly ofrankovány jeho listy adresované Scotland Yardu. Ty jsou dodnes uloženy v depozitářích britského Národního archivu. Z celkového počtu 600 dopisů vybral pouze ty, u nichž experti jednoznačně vyloučili, že by se mohlo jednat o falza.

I když vzhledem ke stáří dopisů z doby před 118 lety nebylo snadné genetické otisky sejmout, jejich analýza se značnou pravděpodobností naznačila, že jejich autorkou byla žena. Profesor Findlay také označil možnou kandidátku - má ji být jistá Mary Pearcyová, která byla v roce 1890 popravena za vraždu manželky svého milence a už předtím ji tehdejší policie podezírala ze spolupráce s monstrem londýnských nočních ulic.

"Zda Jack Rozparovač byla ve skutečnosti Mary Rozparovačka, ukážou až další testy DNA," zdůrazňuje australská agentura AAP. "Vše bude ale záviset na tom, zda se kriminalistům podaří zajistit po tak dlouhé době dostatek srovnávacího materiálu pro genetické odborníky."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám