Hlavní obsah

Bikiny slaví už své šedesáté narozeniny

Právo, Kristina Labohá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bikiny slaví tuto sezónu už své 60. narozeniny. A přes své úctyhodné stáří se stále u žen těší velké oblibě. Celé ve zlatém provedení je v této sezóně nosí například německá topmodelka Eva Padbergová, sexy symbol roku 2005.

Článek

Co je na bikinách tak vzrušující? Právě jemná hranice mezi tím, co odhalují, a co nechávají zakryté. "Jsou tak malé, že na svou nositelku prozradí všechno, až na dívčí jméno její matky," nechal se údajně slyšet vynálezce bikin, Francouz Louis Réard.

Když se tento strojní inženýr 5. července 1946 rozhodl v luxusních pařížských lázních Molitor ukázat světu odvážný model plavek, najal pro tuto příležitost striptérku. Žádná z manekýnek se tehdy neodvážila bikiny obléci. Réard svůj vynález, který měl během 20 let dobýt svět, nazval po atolu Bikini v Tichém oceánu.

O pár dní dříve na něm totiž Spojené státy provedly jaderný test, a postaraly se tak o neutuchající zájem sdělovacích prostředků. Rozruch, o který se postaral nový model plavek, nebyl o mnoho menší. Nošení bikin na veřejných plážích okamžitě zakázaly katolické Španělsko, Portugalsko i Itálie. V 50. letech je herečkám neumožňoval nosit ani Hollywood. A to i přesto, že atletky používaly dvoudílné plavky už v antickém Řecku - 1500 let před naším letopočtem. Bikiny tak musely tvrdě bojovat o své místo na plážích a ve filmech. Tam se dostaly až v uvolněných 60. letech.

Ursula jakosvůdná bohyně

Také díky bikinám se na vrchol své herecké slávy dostala herečka Ursula Andressová, když v roce 1962 v bondovce Doktor No vystoupila orosená kapkami z mořských vln. Spodní díl jejích bikin tehdy zdobil vojenský pásek se zlatou přezkou, za nímž měla zastrčený široký nůž. Její plavecký úbor, který vstoupil do dějin kinematografie, byl před pěti lety vydražen za více než 40 000 liber (téměř 1,7 miliónu korun).

Z mýtu Andressové profitovala před čtyřmi lety i snědá americká kráska Halle Berryová. V dalším pokračování filmu o slavném agentovi Dnes neumírej rovněž vystoupila z vody v oranžových bikinách s trojúhelníkovým vrškem. Podobně slavné se staly snímky Brigitte Bardotové, Raquel Welchové či Claudie Schifferové, které díky bikinám mohly světu ukázat své vypracované a opálené tělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám