Hlavní obsah

Bolek a Lolek proti svému vyobrazení za gaye

– VARŠAVA

Majitelé autorských práv na postavičky Bolka a Lolka chtějí žalovat vydavatele německého časopisu pro homosexuály. Nelíbí se jim, že na titulní straně použil obraz animovaných hrdinů.

Článek

"Postavičky Bolka a Lolka byly využity bez našeho souhlasu. Bolek byl navíc zdeformován a změněn na ženu, což je nepřijatelné," postěžoval si polským novinářům Roman Nehrebecki, jeden z majitelů autorských práv.

Berlínský časopis pro homosexuály Siegessäule zveřejnil kresby populárních večerníčkových postaviček v článku, jenž poukazoval na porušování práv gayů a lesbiček u východních sousedů. "Polská vláda šlape po právech gayů a leseb. Vláda a média dělají z homosexuálů nepřátele státu," tvrdí list.

Vyzývá mimo jiné k účasti v pochodech, které chtějí homosexuálové zorganizovat v polských městech. Průvody gayů vyvolávají v silně katolickém Polsku mnoho sporů. Proti se stavějí konzervativní politici a vlivná církev.

Naposledy se pochod konal koncem dubna v Krakově. Na jeho účastníky zaútočili pravicoví a ultrakatoličtí radikálové. Vzduchem létaly kameny a vajíčka, zasahovat musela i policie. Další pochod gayů by se měl konat 10. června ve Varšavě.

Vzhledem k neslušným příspěvkům byla diskuse zrušena. Všem kultivovaným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám