Hlavní obsah

O víkendu se nad ČR rozzáří kometa

PRAHA

Ze soboty na neděli se k Zemi přiblíží dvě části jádra komety Schwassmann-Wachmann 3. Úkaz bude možné pozorovat také nad územím České republiky.

Článek

Úlomek C prolétne ve vzdálenosti 12 miliónů kilometrů od Země, úlomek B se v neděli přiblíží na 11 miliónů kilometrů, uvedl Jiří Srba ze Společnosti pro meziplanetární hmotu.

Podle odborníků bude stačit k pozorování komety triedr. Kometu bude vidět na východě až jihovýchodě nad ránem v souhvězdí Pegasa. Pozorovateli by úkaz neměl uniknout díky svému poměrně rychlému pohybu.

Miloš Tichý z observatoře v jihočeské Kleti se však domnívá, že by sledování letu nebeského tělesa mohl ohrozit svit měsíce, který se 13. května dostane do úplňku.

Období pozorovatelnosti komety končí pro obyvatele Česka krátce po 20. květnu, kdy se její části ztratí v ranním svítání. Znovu ji bude možné spatřit teprve koncem července, ale už pouze hvězdářskými dalekohledy, doplnil Tichý.

Kometa označená jako 73P, která se k Zemi pravidelně vrací, objevili němečtí astronomové Arnold Schwassmann a Arno Arthur Wachmann 2. května 1930 na observatoři Hamburk Bergedorf. V době jejich pozorování proletělo těleso pouhých 9,24 miliónu kilometrů od Země, tedy jen 240krát dál, než Zemi obíhá Měsíc. Dosáhlo maximální jasnosti srovnatelné se slabými hvězdami, které jsou viditelné pouhým okem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám