Hlavní obsah

Houslista Svěcený má prsty pojištěné na milióny

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený (45) si dává na své ruce velmi dobrý pozor a s úsměvem říká, že jako osoba samostatně výdělečně činná má ruce samozřejmě pojištěné.

Článek

"Mám čtyři samostatné pojistky, celková pojistná částka je pochopitelně v miliónech, ale to já nechci vůbec rozebírat, protože chci hrát a dělat, co mě baví, " prohlásil zcela rezolutně.

Někteří houslisté mají zvláštní recepty na to, jak si udržet prsty v kondici. Například nedají ani ránu bez chráničů prstů. Jaroslav Svěcený ale žádnou speciální ochranu rukou nedodržuje. "Nejsem zase tak přecitlivělý, ale na druhou stranu třeba na cirkulárce dřevo neřežu a když je zima, chodím v rukavicích. Bříška prstů si na rozdíl od některých mých kolegů nepiluju, protože mám velmi citlivou kůži. Mažu si je krémem a především se snažím nepodléhat psychóze. Vždycky si říkám, jiní houslisté to zvládli taky a žili do pětaosmdesáti let," řekl.

Málokdo ví, že houslisté si musejí hlídat nejen ruce. Při hraní se také velmi namáhá krční páteř, často je proto trápí bolesti zad.

"Chodím pravidelně na masáže," potvrzuje Jaroslav Svěcený. "Když tuhne krční páteř, ruce tuhnou také. Pochopitelně, že ruce si musím pořád rozcvičovat a uvolňovat, zato si bohužel nezahraju tenis nebo squash, kde je potřeba pevné zápěstí," konstatoval světoznámý houslista.

Jaroslav Svěcený přiznal, že má dokonce i svůj speciální systém cviků, který provozuje například i při jízdě autem.

"Na volantu procvičuju roztahování prstů a natahování šlach. Při držení houslí je ruka vytočená a zkracují se tak šlachy. Cvičením proto musíte nacvičovat pohyb zpátky a vyrovnávat to, " vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám