Hlavní obsah

V Německu falšují dílo padělatele Hitlerova deníku

Právo, Vladislav Podradský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Drážďanské policii se totiž podařilo zabavit na dvě stovky padělaných obrazů, které byly vydávány za Kujauovy černé kopie proslulých uměleckých děl Picasových, Klimtových nebo Leonarda da Vinciho. "Sedmačtyřicetiletá žena se je pokoušela prodat prostřednictvím internetu jako obrazy signované Kujauem," potvrdil Thomas Herbst, mluvčí drážďanského policejního ředitelství.

Článek

Na stopu přivedla policisty jedna z bývalých žaček proslulého falzifikátora. "Objevila totiž koncem loňského roku podezřelé obrazy v internetové aukci," řekl Herbst. Bývalá Kujaova žačka posléze v aukci dokonce jeden obraz zakoupila pro policii, která po prověření, že jde skutečně o falzifikát padělku, provedla razii v obchodních prostorách v Drážďanech. Tam ji ale čekalo pořádné překvapení. Místo několika padělaných obrazů jich zde bylo zabaveno více než dvě stě.

Konrád Kujau, který zemřel před pěti lety, byl jednou z nejkontroverznějších postav německého umění. Na dráhu padělatele se vydal již jako dítě, kdy po válce obchodoval s důstojnickými čepicemi, na které dopisoval cedulky s textem Osobní majetek Adolfa Hitlera. To však byl jen začátek. Proslulým se stal v případu Hitlerových deníků. V roce 1983 s redaktorem týdeníku Stern Gerdem Heidemannem vynesl na světlo světa Hitlerovy osobní deníky. Brzo se ukázalo, že jsou falešné a časopis čelil ohromnému skandálu.

Podle mluvčího policie však nyní i samotné falzifikáty nesoucí jméno nejslavnějšího německého padělatele mohly podvodnici vydělat nemalé peníze. V aukci totiž byly nabízeny za tisíce eur a na internetu se jich pachatelce podařilo prodat více než 380 z minimálně pěti set nabízených.

"Celková odhadovaná škoda činí minimálně půl miliónu eur (zhruba 15 miliónů Kč)," dodal Herbst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám