Hlavní obsah

Autorovi slavné předlohy k filmu Absolvent hrozí, že skončí na dlažbě

Autor románové předlohy k filmu Absolvent Charles Webb se ocitl na mizině. Podle informací BBC dluží dvouměsíční nájemné za téměř 1600 liber (66 000 korun) a hrozí mu, že se bude muset se svou partnerkou nedobrovolně vystěhovat z bytu v britském městě Hove.

Článek

Slavný snímek z roku 1967, v němž poprvé zazářil Dustin Hoffman, utržil po celém světě 105 miliónů dolarů, Webb však prodal filmařům práva na svou knihu jen za 25 000 dolarů. "Peníze přicházejí a zase odcházejí. Absolvent vydělal miliony a já se teď snažím najít pár liber, abych si mohl koupit sendvič," komentoval svoji situaci spisovatel.

Šestašedesátiletý autor, který řadu let nevydal žádnou knihu, se potýká s finančními těžkostmi již nějakou dobu. Před šesti lety opustil Kalifornii kvůli nedoplatkům na nájemném ve výši 3500 dolarů a celkovým dluhům dosahujícím 52 000 dolarů (1,2 miliónu korun).

Naděje na zlepšení finanční situace Webb vkládá do vydání svého nového románu s názvem Home School, který pojal jako pokračování Absolventa. Překážkou uvedení knihy na trh je ale skutečnost, že práva na postavy z jeho nejslavnějšího románu prodal již dříve francouzské televizní společnosti Canal Plus. Webbovi právníci v tom však nevidí problém a jsou přesvědčeni, že podle francouzských zákonů autor nemůže prodat práva na neexistující dílo.

Inspirací pro postavy z románu Absolvent byl vztah autora s celoživotní partnerkou Fred, která byla také ilustrátorkou jeho knih. Před pěti lety se nervově zhroutila a Webb o ni od té doby pečuje. Zážitky s onemocněním Fred spisovatel promítnul také do svého připravovaného románu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám