Hlavní obsah

V Íránu vzniká největší koberec na světě

– TEHERÁN

Pod rukama 1200 íránských žen vzniká největší koberec, který kdy byl utkán. Zakázku za 8,5 miliónu dolarů Íránu zadala mešita šajcha Zajda z Abú Zabí.

Článek

Koberec bude mít 6000 čtverečních metrů, bude vážit 48 tun a práce na něm potrvá 14 měsíců. 1200 žen se při práci střídá ve dvousměnném provozu.

"Bude to symbol íránského řemesla. Budou na něm tradiční perské vzory. Použijeme přírodní barvy a vznikne na něm 2,2 miliardy uzlů," řekl ředitel státní dílny na výrobu koberců Dželáleddín Básam.

Dílo vzniká od března ve vesnici Baghšán, která leží 800 kilometrů severně od Teheránu, a ve dvou sousedních vsích. Tkadlenám je od 15 do 60 let a jejich práci odborně sleduje 50 mužů, kteří v Abú Zabí později utkané dílce sjednotí.

"Pro nás to znamená nový život. Jsme šťastné," řekla jedna z tkadlen. Ceny perských koberců v minulosti prudce klesly, takže dílny postupně ztrácely zakázky. Od gigantického díla si všichni slibují nový zájem o nádheru perských vzorů.

Než vznikající dílo pokryje podlahu mešity ve Spojených arabských emirátech, zůstane největším tkaným kobercem na světě ten, který je rozprostřen v mešitě v ománském Maskatu. Má 5000 metrů čtverečních, váží 22 tun a jeho cena se odhaduje na 5,2 miliónu dolarů. I ten tkali v Íránu a do Ománu ho dodali před šesti lety.

Perské koberce jsou po ropě druhý nejvýznamnější vývozní artikl Íránu. Ročně zemi vynesou 500 milionů dolarů. Do 90. let byl Írán největším vývozcem koberců na světě, ale pak ho předčily Pákistán, Čína a Indie, kde se vyrábějí levnější kopie tradičních perských vzorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám