Hlavní obsah

Na Kokořínsku objevili místo smrti Járy Cimrmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOKOŔÍN

Nenápadné lesní rozcestí Husa uprostřed skalního Dubského Švýcarska je ve skutečnosti velmi významným místem pro všechny cimrmanology. V roce 1921 zde totiž při své cestě z trhu v Mělníku tragicky zahynul pověstný Jára Cimrman.

Článek

V poslední době se s místy, která jsou spojována s výskytem světově proslulého českého génia a vynálezce, doslova roztrhl pytel. Inflace míst spojených s pobytem Járy Cimrmana byla dokonce důvodem, proč se proti tomuto jevu jeho duchovní tvůrci ostře postavili.

Zda mezi podobná místa patří i rozcestník Husa v severní části CHKO Kokořínsko, je otázkou. Každopádně tabulka na stromě umístěná hlásí kolemjdoucím turistům, že právě zde 21. května 1921 Největší Čech tragicky skonal po výbuchu svého posledního vynálezu.

Podle nekrologu na pomníčku k tomu mělo dojít nešťastnou náhodou, když se vracel z trhu v Mělníku, kde koupil 10 hus. Bohužel k přesunu používal svůj poslední vynález, automobil na stlačený vzduch a vodu. Následkem poruchy "hydrogenerátorového izolátoru WP 1" dochází v prostoru dnešní křižovatky Husa k výbuchu, na jehož následky zahynul jak Mistr, tak 6 čerstvě zakoupených hus.

Na zbylé čtyři prý bylo ve zdejších lesích možno narazit ještě v červnu 1924. Nedaleko pietního pomníku této bez přehánění národní a světové tragédie, na kterém kolemjdoucí poutník najde i několik dosud neznámých fotografií z Cimrmanova života, lze nalézt jeho léčivý pramen z roku 1898.

Kousek od něj je odbočka ke skalnímu útvaru Husa. Cestu k němu turistům ukazuje plechová cedulka Klubu českých turistů.

"Tenhle rozcestník měl za komunistů nejkratší životnost ze všech turistických ukazatelů v celém Československu", směje se tramp Petr Úpický, přezdívaný kamarády Slon. "Vždy, když jsme sem, do Roverských hor přijeli, byla totiž na tabulce se jménem Husa vyškrábáno první písmeno, takže rozcestník ukazoval USA- 500 metrů. No uznejte, to si v té době nikdo nemohl nechat ujít!" směje se tramp Úpický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám