Hlavní obsah

Evropská sonda pořídila první fotografie Venuše

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská kosmická sonda zahajuje výzkum Venuše. Venus Express pořídil ve středu, pouhý den po navedení na oběžnou dráhu, první fotografie.

Článek

První "evropské" fotografie Venuše byly pořízeny ve středu 12.dubna 2006, tedy den po navedení sondy na oběžnou dráhu kolem Venuše. Venus Express se na planetu podíval pomocí dvou přístrojů.

Prvním z nich je kamera VMC (Venus Monitoring Camera). Jedná se o širokoúhlou vícekanálovou kameru, která pracuje v ultrafialovém, blízkém infračerveném a viditelném spektrálním oboru. Druhým přístrojem je zobrazující spektrometr VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spektrometr), který pracuje v infračerveném a viditelném oboru spektra.

Fotografie ukazuje oblast jižní polokoule pomocí spektrometru VIRTIS. Vědci jsou nadšení především zachycením tmavého víru, který se nachází téměř přímo nad jižním pólem. Podobné atmosférické struktury byly objeveny rovněž na severním pólu, ale jejích existence na jižním pólu byla zatím pouze předpokládaná. Poté, co se sonda dostane blíže k Venuši, budou moci vědci prozkoumat dynamickou a nepropustnou atmosféru mnohem detailněji. Fotografie byla pořízena z výšky 206 452 km.

Druhý obrázek (na snímku vpravo)  v načervenalých nepravých barvách je pořízen přes infračervený filtr. Na obrázku jsou mraky, které se nacházejí ve výšce asi 55 km nad povrchem planety. Tmavší oblasti jsou hustá oblačnost, naopak světlejší je řídká oblačnost.

Korekce dráhy sondy pokračují i nadále. Dne 7.května bude Venus Express obíhat kolem Venuše po protáhlé eliptické dráze ve výšce 250 až 66 000 km s oběžnou dobou 24 hodin. První evropská sonda k Venuši odstartovala 9.listopadu 2005 z kosmodromu Bajkonur a na oběžnou dráhu kolem planety byla navedena 11.dubna 2006. Hlavním úkolem sondy Venus Express bude studium atmosféry Venuše. Výzkum planety bude probíhat z oběžné dráhy po dobu asi 500 dní. Provozovatelem sondy je Evropská kosmická agentura (ESA).

Anketa

Viděli jste někdy na obloze Venuši?
Ano
62,9 %
Ne
12,6 %
Nevím
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3079 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám