Hlavní obsah

Ježíš prý nekráčel po vodě, ale po krách

V Novém zákoně se píše, že Ježíš kráčel po vodě. Floridský univerzitní profesor Doron Nof však věří, že tento zázrak by se dal vysvětlit "méně zázračným" způsobem. Ježíš podle něj možná "šel" po plujícím kusu ledu.

Článek

Oceánograf Floridské státní univerzity Nof uvedl, že výzkum atmosférických podmínek panujících v severním Izraeli a rozbory tamní vody ukázaly, že se v Galilejském moři mohl vytvořit led. Nof využil záznamů o teplotách vody ve Středozemním moři a statistických modelů, aby prozkoumal dynamiku Galilejského moře.

Při analýze zjistil, že období nižších teplot, která se v regionu před 1500 až 2600 lety vyskytly, se mohlo dotýkat i doby, v níž Ježíš žil. Pokles teplot pod nula stupňů Celsia mohl způsobit vznik ledu dost silného na to, aby unesl člověka. Pro vzdálené pozorovatele pak mohlo být téměř nemožné zpozorovat led ve vodě.

Ve studii otištěné v dubnovém čísle časopisu Journal of Paleolimnology Nof proto uvedl, že nalezl "možné vysvětlení" Ježíšovy chůze po vodě. "Pokud se mě ptáte, zda věřím, že někdo chodil po vodě, pak ne, nevěřím," řekl. "Možná někdo chodil po ledu, nevím. Věřím, že tam bylo něco přirozeného, co to vysvětluje," dodal.

Před 14 roky Nof přišel s jiným "přirozeným" vysvětlením týkajícím se zázraků v Bibli. Prohlásil, že umí vysvětlit to, že Mojžíš přešel suchou nohou Rudé moře, které se před ním otevíralo. To by prý šlo vysvětlit větrnými a vodními podmínkami, které v té době v oblasti panovaly.

Za toto vysvětlení si však vysloužil řadu záporných reakcí a něco podobného ho čeká i nyní. E-mailová schránka floridského profesora se už začíná plnit hanlivými vzkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám