Hlavní obsah

Socha rodící Britney Spearsové pobouřila USA

– NEW YORK

Záplavu ohnivých reakcí amerických stoupenců i odpůrců potratů vyvolala socha popové hvězdy Britney Spearsové, kterak rodí svého syna. Toto umělecké dílo na podporu kampaně za zákaz potratů má být odhaleno v newyorské galerii. Její majitel však již nyní obdržel na 3000 e-mailů. Odpůrci potratů si v některých stěžují, že socha zostuzuje jejich hnutí.

Článek

Dílo v životní velikosti z dílny Daniela Edwardse zpodobuje Britney během porodu, jak klečí na medvědí kůži. Je součástí nově otevírané výstavy proti potratům. "Je to nový pohled na kampaň. Její aktivisté většinou propagují krvavé snímky potratů. Tohle je obraz zrození," řekl Edwards. Výstava začíná 7. dubna a potrvá dva týdny.

"Část lidí se rozhořčuje nad tím, že tak důležité téma je prezentováno skrze Spearsovou. Odpůrci se totiž domnívají, že takto pojaté dílo jejich kauzu poškodí. Zastánci potratů se zase domnívají, že je příliš na straně jejich odpůrců," říká spolumajitel galerie David Kesting.

Kontroverzní socha se objevuje půl roku poté, co Britney porodila své první dítě, Seana Prestona, svému choti Kevinovi Federlinovi. Její tvůrce se prý s 24letou hvězdou nikdy osobně nesetkal a její tvář a postavu prý vytvořil podle fotografií. "Obdivuji ji. Je to zbožňovaná bytost," řekl. "Všichni se na mě sesypali, ale zobrazil jsem ji tak, jak se sama prezentuje - svůdně." K tématu potratu lakonicky prohlásil, že dílo nenese žádný politický podtext. Zpěvačka se zatím k celé věci nevyjádřila, píší internetové stránky BBC News.

Americký list Daily News upozornil, že Edwards prý velmi dobře věděl, že socha vzbudí pozornost, jestliže bude znázorňovat takovou kontroverzní celebritu. Kdyby nenesla její jméno, sotva by si jí všimlo pár lidí, uvedl list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám