Hlavní obsah

První snímky Marsu ze sondy jsou skvělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké nadšení vzbudily první snímky ze sondy Mars Raconnaissance Orbiter (MRO). Vědci se shodují, že takhle výborné fotografie ani nečekali. Jsou ostré, jasné a lze na nich rozeznat objekty o velikosti sedm a půl metru.

Článek

MRO však ještě není na své oběžné pracovní dráze ve výšce pouhých 254 km. Až se tam dostane, dokáže rozeznat i metrové objekty. Jednobarevný snímek pořízený z výšky 2489 km se skládá z desti expozic s červeným filtrem. Zobrazuje plochu 49,8 x 23,6 km a lze na něm jasně vidět duny i krátery.

"Tento snímek je strhující" řekl Alfred McEwen, který je v týmu MRO zodpovědný za kameru HiRISE. Jeho nadšení je pochopitelné - tým HiRISE totiž část testovacího snímku zvětšil a kvalita je i tak vynikající.

MRO obíhá kolem Marsu už dva týdny, ale na svou stálou oběžnou dráhu se dostane až na konci tohoto roku. Sonda má za úkol hledat na povrchu vodu a pomoocí speciálních přístrojů měřit chemické a magnetické vlastnosti planety. Jejím úkolem je i vyhledat vhodné místo pro přistání lidské posádky.

Reklama

Související články

Na oběžné dráze Marsu je další sonda

K Marsu se blíží nejvyspělejší sonda, jaká kdy byla vyslána k nějaké planetě. Družice Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerického Národního úřadu pro letectví...

Výběr článků

Načítám