Hlavní obsah

Vlasy z Asie zaplavují Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechům a vůbec Evropanům vlasy nerostou tak jako Asiatům. Lidé proto nosí paruky z orientálních vlasů. "U nás neseženete lidi s 50 nebo 60centimetrovými vlasy, v Číně není problém si objednat 100 kilogramů lidských vlasů dlouhých 70 centimetrů," řekl Eduard Kříž, majitel Divadelní služby z Chrasti na Chrudimsku.

Článek

Úprava vlasů přitom podle něj není zdaleka jednoduchá. "Koupíme tvrdé, černé žíně z Asie a ty ztenčíme, odbarvíme a nabarvíme na škálu barev podle vzorníku, kde je asi 40 barev, podle kterých si poté kosmetické salóny a divadla vybírají," uvedl Kříž. Mezi zákazníky patří i Národní divadlo, ale též film a televize.

V současné době je velmi populární prodlužování vlasů. Podle Kříže se s prodlužováním vlasů u celebrit dolova roztrhl pytel. Díky celebritám se tato móda rozšířila všude po republice a to i přesto, že prodloužení vlasů může přijít na 15 000 až 20 000 korun. Samozřejmě záleží na kvalitě použitých vlasů a také na technice prodlužování.

Chrastecký podnik ročně zpracuje kolem 300 kilogramů vlasů, a to hlavně z Číny a Indie. "V Čechách vykoupíme maximálně pět až deset kilogramů za rok," poznamenal Kříž s tím, že přírodní blondýna je zajímavější a tím i dražší. Kilogram 50 centimetrů dlouhých vlasů přitom stojí průměrně 15 000 korun. Pro srovnání ženy ostříhají běžně asi 100 gramů vlasů. 

Desetkrát levnější jsou umělé vlasy, přesto je větší zájem o pravé. Umělé vlasy se totiž pod reflektory nepřirozeně lesknou a teplem krepovatí.

Reklama

Související články

Krásné vlasy jsou ženskou pýchou

Ve světe najdete jen velmi malé procento žen, které by nebyly na své vlasy pyšné či jim nevěnovaly patřičnou péči. Existuje nepřeberné množství vlasových...

Chlad a nečas kštici zrovna neprospívají

Zimní počasí klade nejen na náš organismus, ale také na vlasy i pokožku hlavy vysoké nároky. Nejvíce zatěžující jsou hlavně změny teploty. Je to obvykle rozdíl...

Proč mužům vypadávají vlasy?

Klíčovým faktorem při nadměrném odumírání a vypadávání vlasů je přílišné množství dihydrotestosteronu, známého jako DHT, v mužském těle. DHT vzniká přeměnou...

Výběr článků

Načítám