Hlavní obsah

Největší žralok planety se zmenšuje

Právo, Jan Novák

Žralok velrybí (Rhincodon typus) je nejen největší druh žraloka, ale i největší studenokrevný obratlovec na této planetě. Jeho průměrná délka je okolo sedmi metrů, vědci ale zaznamenali i jedince přesahující patnáct metrů.

Článek

Nyní se ale zdá, že se tento rybí (přesněji řečeno parybí) gigant "smršťuje": Australští vědci, kteří ve spolupráci s ekoturistickými kancelářemi provádějí jeho výzkum, zjistili, že za poslední léta se průměrná délka zmenšila na pět metrů.

Vražedná čínská medicína

 "To je mimořádně znepokojující signál," komentoval toto zjištění Mark Meekan z Australian Institute of Marine Science. "Do reprodukčního období života totiž tento druh vstupuje až po dosažení délky šesti až sedmi metrů. Znamenalo by to tedy, že v současnosti se žralok velrybí prakticky nerozmnožuje. Pokud se nepodaří tento trend zvrátit, dříve nebo později vyhyne."

Ubývání žraloků velrybích nasvědčují i další symptomy. Jedním z nich je počet jejich spatření v australských vodách. Australské populace pravidelně migrují k asijským břehům - a právě v tom vědci vidí hlavní příčinu poklesu jejich stavů. Ve vyspělých zemích je tento pozoruhodný druh chráněn zapsáním na seznam CITES, který sankcionuje obchod s produkty lovu uvedených tvorů. Naproti tomu v některých oblastech Asie považují části jeho těla (například ploutve) za pochoutku a zabíjejí je také pro játra používaná k výrobě oleje. Zatímco obrovské ploutve putují do restaurací, olej je tradičním lékem v čínské lidové medicíně.

"Žralok velrybí, stejně jako další velcí žraloci, je mimořádně citlivý na intenzívní lov," konstatuje Callum Roberts, mořský biolog z britské York University. "Způsobuje to kombinace jeho dlouhověkosti s malým počtem mláďat."

Žralok velrybí dožívá až 150 let

Žralok velrybí dosahuje pohlavní zralosti ve věku okolo třiceti let a dožívá se asi 150 let. Byly zaznamenáni jedinci dlouzí až 18 metrů a vážící 40 tun. Existuje dokonce nedoložená zpráva o exempláři žijícím okolo roku 1890 v blízkosti přístavu San Juan v Portoriku, který měřil 20,5 metru. Tlama bývá široká i přes metr, přesto nepředstavují tito tvorové žádné nebezpečí, protože se většinou živí mořským planktonem, podobně jako některé velryby.

Ekoturistika - jedna z možností záchrany

K potápěčům se chovají netečně nebo přátelsky, někdy jsou dokonce zvědaví. Žádné útoky nebyly zaznamenány, navíc se většinou pohybují těsně pod hladinou. I proto je vyhledávaným cílem ekoturistických výletů: mít společný snímek s obludou velkou jako lokomotiva je pro mnoho lidí dostatečným lákadlem. "Lovem se zabývají především venkované z malých pobřežních vesnic, kteří nemají žádnou další možnost obživy," říká Mark Meekan. "Pokud jim nabídneme jinou práci, mohlo by to žraloky zachránit. Jednou z možností je právě ekoturistika - pozorování těchto nádherných tvorů v jejich přirozeném prostředí, o které je mezi turisty velký zájem. Žralok velrybí by tak mohl venkovany dál živit a přitom zůstat zachován."

Ekoturistika je oblíbená i u dalších velkých mořských druhů, například kytovců. Někteří mořští biologové ale varují, že ani ona není bez problémů. Ruší totiž živočichy při shánění potravy i při reprodukci, takže se nakonec může na snižování stavů podílet také. Většina odborníků se ale shoduje, že je menším zlem než lov - a za daných okolností jedinou reálnou možností záchrany žraloka velrybího.

Reklama

Související témata:

Související články

Žraločice Nicole drží transoceánský rekord

Přes 20 tisíc kilometrů volným oceánem uplavala za necelých šest měsíců samice velkého bílého žraloka, již vědci pojmenovali Nicole po milovnici těchto...

Sedmdesát procent oceánů je bez žraloků

Ač si to nikdo dříve nemyslel, žraloci mohou být rybářským průmyslem silně ohroženi. Mořští vědci z univerzity v Aberdeenu zjistili, že nejhlubší oceány světa...

Výběr článků

Načítám