Hlavní obsah

Pražské X-Beer 33 je zřejmě nejsilnější pivo v Evropě

PRAHA

Pivem, které se doporučuje jen zvolna usrkávat, je X-Beer 33 z pražského minipivovaru U Medvídků. Nápoj s 33 stupni je podle výrobců určitě nejsilnějším pivem v Česku a zřejmě i v Evropě. O stupeň překonává rakouský Samichlaus Bier, který výrobce označuje za nejsilnější ležák na světě. Na tvrzení o světovém primátu si zatím výrobci X-Beeru netroufli. V tomto směru chtějí oslovit světového "lovce piv" a odborníka Michaela Jacksona.

Článek

Mok má asi 12,6 procent alkoholu, tedy až třikrát víc než klasická dvanáctka, a srovnatelně s vínem. Proto je radno pít ho po decilitrových či dvoudecilitrových skleničkách, jinak piják nemusí odejít z hospody po svých. "Třetinka je optimální množství pro dva," řekl dnes při křtu piva Jan Göttel, jeden z provozovatelů restaurace a minipivovaru U Medvídků.

Vedle výjimečné síly je exkluzivní i cena X-Beer, 111 korun za třetinkovou lahev. Podle Göttela ale zatím zájem o specialitu překonává očekávání. První zkušební várka "nejsilnějšího piva" s 30 stupni, která čítala 500 lahví, zmizela za dva dny. Z várky nynějšího X-Beer 33 bylo 500 lahví z celkového tisíce objednáno, ještě než bylo pivo hotovo. "Čekám, že zbytek se rozebere do týdne," uvedl Göttel. Nápoj je poměrně hodně sladký, což mu může získat přízeň i u žen.

Výroba trvá půl roku

Výroba extra silného piva je poměrně náročná a trvá minimálně půl roku až sedm měsíců, uvedl Jan Šuráň z firmy Pivo Praha, která je dodavatelem technologie. Vaření se přitom neobejde bez některých úskalí, která skýtá například vysoká hustota roztoku sladu s vodou. Když se pak přidá chmel, je to někdy jako hrnečku vař, doplnil sládek minipivovaru Ladislav Veselý.

Minipivovar U Medvídků, otevřený loni v dubnu, je v současnosti nejmenším českým restauračním pivovarem. "Proto jsme chtěli udělat také něco největšího," vysvětlil Göttel začátek cesty k X-Beer.

Reklama

Související témata:

Související články

Robot, který umí točit pivo

Orosený půllitr s krásně napěněným pivním mokem už nemusí být jen dílem zručného číšníka, ale je možné jej natočit "strojově." Skupina holandských studentů...

Výběr článků

Načítám