Hlavní obsah

K MDŽ je lepší květina než řeči o rovnoprávnosti

Květina, drobná pozornost nebo jen gratulace prý potěší českou ženu v souvislosti s Mezinárodním ženským dnem spíše než upozorňování na diskriminaci a nerovnoprávné postavení s muži. Svátek by chtěly vidět jako milé vyznání úcty a případně citu, i když uznávají, že po letech minulých má kontroverzní pověst.

Článek

"Mě ten svátek nijak neuráží. Nemám k němu rozhodně negativní vztah, a to ani z doby minulé. Také to neberu jako přežitek. Dárky sice nečekám a oslavy nechystám, ale je milé, když mi někdo věnuje kytku," řekla čtyřicetiletá žena v domácnosti Naďa Voldánová. Podle ní není pro české ženy v souvislosti s MDŽ příliš přitažlivé zdůrazňování ženských práv. "Ve světě je to zvykem. Tady ale vždy šlo spíš o tu ženu jako takovou. Má tam být hlavně vyjádření úcty," uvedla.

Podle ženy, která pracovala v evropských mezinárodních organizacích, se česká společnost na zrovnoprávnění role žen stále dívá s určitým despektem. "Když chlap bouchne do stolu, je považován za energického, když to udělá žena, je hysterická," uvedla Kubková. Podle ní podobný názor často zastávají nejen čeští muži, ale i ženy. K MDŽ pak podle ní patří spíš květina a šampaňské než "řečnění o právech". "Na to by se mělo dbát celý rok," zdůraznila.

Na MDŽ se muži často opíjeli

Ženy, které by pozapomenutý svátek rády slavily, litují, že žádné tradice v Česku v této souvislosti nejsou. "V minulosti muži dali ženám mýdlo a pak se opili. Když se svátek vrátil, nová podoba důstojných oslav se nevytvořila," posteskla si pětatřicetiletá manažerka Klára. Jisté vzpomínky na MDŽ má prý z mládí. "Od matky vím, že tam bývaly básničky a šampaňské. Nezatracovala bych žádný svátek, kdybychom si jej uměli užít," uvedla.

Ženský den se zamlouvá i mladým Češkám, které pompézní komunistické oslavy nezažily. "Kupovala jsem vždy kytičku pro maminku. Je to také symbolické připomenutí jara. Navíc není tak komerčně zneužitý jako svatý Valentýn," řekla osmadvacetiletá učitelka Daniela Kalinová. Zdůraznila, že historie ženského hnutí ani feministické proslovy ji v této souvislosti nijak nezajímají. "Já bych ráda hlavně tu kytku," uvedla.

Na oslavy MDŽ se květinářství připravují, i když v menší míře než před mnoha lety. Květinářky se chystají objednat zhruba o čtvrtinu více květin než v jiné dny a doufají, že větší zásobu prodají. Podle jejich zkušeností z minulých let květiny jako dárek ke dni žen kupují jak muži, tak ženy. Není pravda, že pro kytici přicházejí z nostalgie jen příslušníci starší generace. Podle vedoucí květinářství z Václavského náměstí slaví v Praze MDŽ nejvíce Rusové.

Anketa

Slavíte MDŽ?
Ne, je to přežitek.
10,7 %
Ne, neslavím žádné podobné svátky.
8,4 %
Ano, je to tradice.
9,3 %
Ano, jde o oslavu rovnoprávnosti žen.
4,1 %
Ano, květina ženu vždy potěší.
67,5 %
Celkem hlasovalo 653 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám