Hlavní obsah

Nejmenší automobily na světě zaparkují i na špičce jehly

Novinky, Popular Science

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemici vytvořili nejmenší automobilové zastoupení na světě - o velikosti molekul. Nejsou to žádné hračky, ale skutečně jezdící vozidla. Jen nemají za úkol přepravovat osoby, ale v budoucnu by měly vyrábět čipy.

Článek

Výrobce nejmenších automobilů na světě pochází z laboratoří Rice University v Hustonu. Tam James Tour a jeho kolegové vytvořili jeden trilión nanoskopických automobilů. Tyto neuvěřitelně malé vozy mají šířku asi milióntinu milimetru. Na jeden papír by se jich tak kolo na kolo dokázalo zaparkovat asi 25 000. Ale výsledek výzkumu není jen další z nano-legrácek. Tyto automobily by se mohly v budoucnu používat k popojíždění na křemíkových površích, kde by za sebou vyrývaly malé brázdy. Tímto způsobem se budou moci vyrábět mnohem výkonnější počítače.

Možná, že si říkáte, že tu již něco podobného bylo. Jenže zatím se objevolaly vždy jen malé nanostroje s posuvným smýkavým pohybem. Tourovo vozítka mají skutečná kola, jež se otáčejí. Pro pohyb je zapotřebí slabá vrstvička zlata (teplotní rozdíl iniciuje rotaci kol), nebo pohyb elektronů při statické elektřině. V budoucnu by ovšem James Tour chtěl instalovat do vozítek vlastní pohon. Ten by měl být na bází využití fotonů. Ty budou narážet do pádlovitých kol a vytvoří tak točivý moment.

Ve výzkumu jsou také větší vozítka, jenž by mohla přenášet molekuly, jako například kyslík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám