Hlavní obsah

Kuba se opět halí do dýmu doutníkového festivalu

Britský herec Joseph Fiennes, známý ze Zamilovaného Shakespeara, pomáhá prosadit nový kubánský doutník. Na zahájení již osmého doutníkového festivalu v kubánské metropoli rychle "vytáhl" několik výrobků značky Romeo a Julie.

Článek

Fiennes je hvězdou mezi tisícovkou hostů ze šesti desítek zemí, kteří byli pozváni na výroční festival světoznámého kubánského produktu. V havanském Velkém divadle představil doutník nazvaný Krátký Churchill, který je výrobkem společnosti Romeo a Julie.

"Znovu jsem našel respekt k úrovni, detailu, komplexnosti a energii, které jsou vkládány do výroby doutníku," prohlásil herec. Připomněl legendu, podle níž britský ministerský předseda Winston Churchill vykouřil přes 200 000 kubánských doutníků během svých cest na ostrov.

"S Winstonem Churchillem soutěžit nemohu, jelikož jsem tu bohužel pouze na tři zábavné dny," poznamenal Fiennes, který je na Kubě poprvé a zamíří odtud do Jižní Afriky na natáčení.

Letošní doutníkový festival je věnován 40. výročí zahájení výroby slavných doutníků značky Cohíba a také doutníkům značky Romeo a Julie. Za účasti distributorů, odborníků, klubů kuřáků, sběratelů i obchodníků potrvá až do pátku. Nechybějí ani diskrétní milionáři.

Slavnostní večeře

V době festivalu budou moci účastníci navštívit i tabákové plantáže ve Vuelta Abajo v západokubánské provincii Pinar del Río, která je kolébkou pěstování aromatické rostliny na ostrově. Stejně tak budou moci zavítat do továrny El Laguito, kde se vyrábějí doutníky Cohíba.

Závěr festivalu bude věnován slavnostní večeři, během níž budou tradičně draženy zvlhčovače tabáku a rovněž budou předány ceny Doutník roku, jež získávají slavné osobnosti propagující kubánské doutníky ve světě.

Kubánské doutníky vyváží do více než stovky zemí světa kubánsko-španělská společnost Habanos S.A.

V loňském roce byli hlavními hosty festivalu slavný britský herec Jeremy Irons a španělský tanečník Joaquín Cortés. Tradiční dražba zvlhčovačů vynesla 600 000 dolarů, které byly jako obvykle určeny na financování kubánského zdravotního systému.

První noc doutníkového svátku zakončil balet nazvaný Shakespeare a jeho masky, verze klasického díla Romeo a Julie, pod jehož choreografii se podepsala světoznámá kubánská baletka Alicia Alonsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám