Hlavní obsah

Sedmdesát procent oceánů je bez žraloků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABERDEEN

Ač si to nikdo dříve nemyslel, žraloci mohou být rybářským průmyslem silně ohroženi. Mořští vědci z univerzity v Aberdeenu zjistili, že nejhlubší oceány světa se zdají být zcela bez žraloků.

Článek

Vědci varují, že dle jejich poznatků se veškerá žraločí populace nachází v dosahu rybářských oblastí, a je tak ve velkém ohrožení. Zdá se, že se žraloci vůbec nenacházejí v hloubkách větších, než tři kilometry. Důvodem může být nedostatek stravy na těchto místech.

Žraloci se sice nacházejí různě po celém světě, ale výzkum z posledních dvaceti let, spojený se záznamy za posledních 150 let, ukazuje, že 70 procent světových oceánů je bez žraloků.

Profesor Monty Priede říká: "Žraloci jsou rybolovem celosvětově ohroženi. Dle toho, co jsme zjistili, neexistují žádné skryté zásoby žraloků v hlubších vodách. Vše co existuje je to, co vidíme. Je nepravděpodobné, že bychom nalezli nějaké další."

Reklama

Související témata:

Související články

Žralok zaútočil na surfaře

Na šestnáctiletého surfaře zaútočil u Kapského města žralok a ukousl mu pravou nohu. Chlapec je v péči lékařů na jednotce intenzivní péče. Podle mluvčí...

Vzácného žraloka prý zabila hudba z festivalu

Vzácný žralok černocípý v hodnotě 300 tisíc korun uhynul ve středu ráno v mořské expozici na ostravském výstavišti Černá louka. Další desítky vodních zvířat...

Ranami do nosu surfař zahnal bílého žraloka

Velkého bílého žraloka se podařilo odehnat americkému surfaři, kterého dravec napadl na Štědrý den u břehů státu Oregon. Šestatřicetiletý Brian Anderson...

Výběr článků

Načítám