Hlavní obsah

Pivo s 25 procenty alkoholu prý chutná po ovoci

Pivo Utopias je vařeno pouze v jednom bostonském pivovaru a cena za láhev je skoro tři tisíce korun. Toto unikátní pivo je zapsáno v Guinessově knize rekordů, jako nejsilnější na světě. Vyjádřeno ve stupních by bylo asi šedesátistupňové.

Článek

Přestože je tento pivní mok jednoznačně také nejdražší na světě, tak je velmi oblíbený. Sládek Jim Koch, který tento pivovar založil říká: "Každý si myslel, že fermentace piva je omezena třinácti až čtrnácti procenty alkoholu. Objevili jsme však, že když se s fermentací pokračuje přes dvacet procent, objeví se zcela nové chutě. Chtěl jsem uvařit něco, co by se dalo přirovnat k tomu nejlepšímu portskému či k nejkvalitnějším koňakům na světě. Tak jsem prostě posunul fermentaci za všeobecně akceptované hranice."

V čem spočívá tajemství zcela odlišné chuti? Pivo je skladováno v dubových sudech, ve kterých se dříve skladovala whiskey, bourbon nebo koňak. Hlavní přísadou jsou čtyři druhy kvalitního bavorského chmelu. Všechny si Koch dobře vybral při své návštěvě Německa. Přidáno bylo několik typů sladu a kvalitní kvasnice, které se jinak používají pro tvorbu šampaňského.

Zcela první pokus o podobné pivo učinil Koch již v roce 1993. Pivo se dvakrát přejmenovalo, než skončilo u názvu Utopias.

Ochutnávač Terry Solomon tvrdí, že je v pivu patrná ovocná příchuť. Pivo prý chutná zejména po hruškách a broskvích. Kritik nápojů Chris Herman říká, že z piva cítí sladkou vanilku, jemně kořeněnou chuť, která se kombinuje s karamelem. Pivo mu prý připomíná Drambuie, irskou whiskey, která je několik led naložená s medem a citrusovou kůrou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo může být vhodná součást diety

Čaj a rohlík. Tak si většina z nás představuje dietu, kterou nám doporučí dietní sestra. Případně očekáváme nemastná neslaná jídla, na nichž si rozhodně...

Výběr článků

Načítám