Hlavní obsah

Houslista Pavel Šporcl si musí pilovat mozoly na bříšcích prstů

Kariéra špičkového houslového virtuosa bývá spojena s mnoha problémy, mnohdy až kuriózními. Například houslista Pavel Šporcl v sobotním přímém přenosu rozhlasového pořadu Tobogan prozradil, že má krátký malíček na levé ruce a vinou častého cvičení se mu na mozolech špiček prstů dělají rýhy.

Článek

"Ani kožní specialista mi před časem nepomohl - zeptal se mě jen, zda nemohu změnit nástroj," uvedl Šporcl. Nakonec si poradil sám a bříška prstů si piluje. Jako špičkový houslista má ruce samozřejmě pojištěné. Kupodivu ho smlouva příliš nesvazuje a to, že se nesmí účastnit protistátních demonstrací, mu nevadí. "Na druhou stranu mohu sportovat, ale jen rekreačně," dodal.

Zaplněné hlediště pražského Divadla U hasičů, odkud Český rozhlas každou sobotu před polednem Tobogan vysílá, se změnilo v koncertní síň. To když Šporcl rozezněl struny vzácných houslí a sólově přednesl Bachovu Gavottu a Presto. Donedávna se tento "pirát koncertních pódií" a "rocker vážné hudby", jak se mu říká, objevoval v kožených kalhotách a s šátkem na hlavě. Loni změnil image; nechal si prodloužit rusé vlasy a překvapil černým oblekem, botaskami, bílou košilí, kloboukem a kravatou uvázanou tak, jakoby mu na dokončení uzlu nezbyl čas.

V sobotu uvedl, že nejraději má botasky "rozblemcnuté", obuv typu americké basketbalové ligy NBA, která "ke koši skáče sama".

V první polovině roku ho čekají koncerty v Liverpoolu s tamní věhlasnou filharmonií a dirigentem Liborem Peškem i zahájení festivalu Foerstrovy dny v Libáni u Jičína. V březnu zahraje spolu s Janáčkovou filharmonií v Ostravě Brahmsův koncert D dur.

"Přetěžký houslový koncert Richarda Strausse, který se málokdy hraje, mě čeká 19. února v Garmisch-Partenkirchenu. Dva dny poté vystoupím s pěti Mozartovými sonátami v pražském kostele sv. Šimona a Judy. Mělo by začít i turné k poslednímu albu s komorními skladbami Antonína Dvořáka. Opravdu se nenudím - budu hostovat ve Španělsku, v Japonsku a těším se na prázdniny," doplnil Šporcl. V Libáni vystoupí s kytaristou Lubomírem Brabcem v programu Pocta Paganinimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám