Hlavní obsah

Robot se potápí i k vrakům z války

Právo, (LR)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenší a nejkompaktnější minirobot pro podmořský výzkum nazvaný VideoRay právě prodělává testy v Bermudské biologické stanici (BBSR). Badatelé si od dálkově řízeného průzkumníka slibují přístup na místa, kam se s běžnou potápěčskou výstrojí nemohou dostat.

Článek

"VideoRay dokáže dělat věci, o kterých se potápěčům může jen zdát," konstatuje mořská bioložka Joanna Pittová z BBSR. "Prozkoumá hlubiny, kde mohl člověk zůstat jen několik málo minut, obtížně přístupné zatopené jeskyně a podobné nebezpečné lokality. Snadno s ním lze pozorovat plaché živočichy, protože díky malým rozměrům je neruší a nevíří kal při pohybu."

Bermudští badatelé chtějí VideoRay využívat nejen při výzkumu, ale také při výuce a při seznamování studentů středních škol s podmořským životem a nutností jeho ochrany. VideoRay je vybaven videokamerou a robotickou paží a v nejlevnější verzi stojí necelých šest tisíc dolarů.

Váží pouhé čtyři kilogramy, takže se společně s ovládací jednotkou a kabelem vejde do dvou snadno přenosných kufříků, které může transportovat jediná osoba. To dál snižuje náklady na provoz, protože pro dopravu a spouštění není potřeba žádných speciálních dopravních prostředků ani doprovodných plavidel.

Obsluha na hladině minirobota řídí prostřednictvím notebooku a joysticku, podobného, jaký se používá při hraní počítačových her. VideoRay se vyrábí ve třech verzích, které se liší výbavou, ovladatelností a maximální hloubkou ponoru. Nejlevnější verze Scout se potopí do 90 metrů, nejpokročilejší model Deep Blue XP až do 305 metrů. Minirobot společně s potápěčem sestoupil například i k vraku lodi, která byla potopená ve 2. světové válce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám