Hlavní obsah

Ztracený svět nalezen v Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Skupina vědců v úterý prohlásila, že v indonéské horské džungli nalezla něco jako ztracený svět. Poskytuje prý domov tuctům dosud neznámých druhů ptáků, motýlů, žab a rostlin.

Článek

"Zahradě Edenu se to podobá natolik, jak to jen na Zemi jde," řekl Bruce Beehler, jeden z vedoucích expedice. Jde o pohoří Foja, které je skoro neustále zahaleno oblaky a má rozlohu tří tisíc kilometrů čtverečních, což se blíží rozloze Lucemburska. Některé části džungle se nacházejí v nadmořské výšce okolo 2200 metrů. Původní obyvatelé tvrdí, že se do této oblasti nikdy neodvážili vkročit.

Expedice našla nový typ ptáka medosavky, s oranžovou skvrnou na hlavičce. Tento druh byl znám pouze místním lidem. Mimo jiné nalezli také dvacet nových druhů žab, čtyři nové druhy motýlů a mnoho nových rostlin, mezi nimi také pět palem.

Většina džungle ještě neprozkoumána

Zajímavý byl také nález unikátního klokana, který se pohybuje po stromech. Přírodovědci prý počítali s tím, že ve vyšších nadmořských výškách bude možné nové druhy klokanů nalézt.

Vědci také řekli, že kdyby navštívili džungli v suché sezóně, tak by nalezli o mnoho více druhů létajícího hmyzu, zejména motýlů. Vědci si zatím prosekali dvě cesty, dlouhé přibližně čtyři kilometry. Obrovská plocha tedy ještě čeká na své prozkoumání.

Reklama

Související články

V malajské džungli byl prý objeven yetti

Milovníci legend o záhadných tvorech se mohou chystat na výlet do Malajsie. Tamní média jsou již dva měsíce doslova zaplavena zprávami o údajných setkáních...

Výběr článků

Načítám