Hlavní obsah

Ivana Christová už diety nedrží

Právo, Pavel Hanuška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivana Christová (35), československá miss z roku 1989, se v modelingu pohybuje už jen občas. Věnuje se totiž především své největší vášni, a tou je zpěv. Se známým jazzovým trumpetistou Lacem Déczim připravuje své třetí cédéčko, které bude plné šansonů.

Článek

"S Lacem jsme si naprosto sedli jak vkusem, tak způsobem práce," pochvalovala si Christová. "Jsme naladěni na stejnou vlnovou délku. Jen výroba CD je trochu zdlouhavější, protože já vždycky něco nahraji v Praze a vše se musí poslat do USA, kde to Laco dokončí." I svým třetím titulem snad Ivana Christová příjemně překvapí.

Zpívání je vůbec Ivaninou velkou vášní. Svůj projev kultivuje u učitelky zpěvu, kam nepravidelně dochází. Žádné zvláštní recepty ale na hlas nemá. "Nikdy jsem nebyla profesionál a zpěv byl pro mě vždycky jen koníčkem. Jediné, co mi dělá na hlas dobře, je pití šalvějového čaje." A jak je to u ní s cigaretami?

"Odmalička jsem měla vysoký hlas. Až po odchodu do zahraničí mi začal hrubnout. Nevšimla jsem si ale, že by ho cigarety nějak ovlivňovaly. Přesto jsem s kouřením od Vánoc přestala. Více než cokoliv má na můj hlas vliv především duševní pohoda."

Téma kouření viditelně nechce Ivana moc rozebírat: "Neříkám, že jsem přestala kouřit definitivně, ale zatím se držím. I přesto, že když jsem unavená, chuť na cigaretu vždycky mám."

Modelkou jen občas

Na předváděcích molech můžeme Ivanu Christovou vidět spíše v roli moderátorky. Přes všechny své osobní a zdravotní problémy, kterými si v minulosti prošla, má stále mnoho energie a pozitivní vidění světa.

"Nejvíc času dnes věnuji své agentuře, kterou mám na Slovensku a v Čechách. Kromě reklamy děláme i akce na klíč. Přicházím tak do styku se spoustou zajímavých lidí," říká Ivana. Protože své aktivity vyvíjí v obou státech, je pro ni největší komplikací neustálé cestování. S dvanáctiletou dcerou a maminkou totiž žije v Bratislavě. "Už brzy snad tenhle problém vyřeším. Hledám si v Praze nějaký malý byt, kde bych mohla přespávat a nebyla tak závislá na neustálém cestování a hotelích," řekla s nadějí.

Se světem předváděcích mol a zájemců chtivých nejnovějších módních trendů ovšem kontakt neztrácí. Jako modelka se ovšem Ivana objevuje už méně. "Pokud si to klient přeje, ještě se modelkou stávám, ale podstatně lépe se cítím spíš za mikrofonem při moderování přehlídek," přiznala modelka. Její kamarádka a módní návrhářka Ivana Novotná si však Ivanu zvolila jako tvář svého módního salónu. A tak například právě při jejích přehlídkách jako modelka vystupuje.

Kontakt Ivana neztratila ani s člověkem, který ji ke slávě přivedl - s Milošem Zapletalem. "S Milošem se stále stýkáme a dokonce mi i nabídl, abych dělala účastnicím soutěží Miss jakousi konzultantku. Těžko říci, zda si děvčata z mých rad něco vezmou, ale doufám, že alespoň nějaké to zrníčko z mých zkušeností v nich zůstane."

Vaří, ale ne tradičně

A co Ivana dělá, když jí zbude nějaký ten volný čas? Přiznala se, že velice ráda vaří. Ne snad tradiční recepty, ale ty svoje, kde může popustit uzdu kulinářské fantazii. "Tradiční slovenská jídla sice umím, ale velice nerada mám takové to patlání v mouce a těstě, a tak tyhle pokrmy raději přenechávám mamince," směje se. V jídle se nijak výrazně neomezuje, ale ani to nijak nepřehání.

"Po letech diet a hladovění, které k profesionálnímu modelingu bohužel patří, jsem po ukončení kariéry modelky začala prostě normálně jíst," svěřila se. "Bohužel mé tělo to nějak špatně pochopilo, a tak jsem přibrala deset kilo." Až po této zkušenosti zjistila, že tak prudká změna především stravovacích návyků není možná. Tělo musela postupně připravovat na změny, aby mělo čas se přizpůsobit. "Diety už nedržím. Když tak si dám očistné zdravotní kúry, ale jinak jím zcela normálně," přiznala.

S počítačem radí dcera

Ivana Christová samozřejmě nezapomíná ani na sport, i když při současném pracovním vytížení si na něj najde čas jen vzácně. "Ráda plavu a běhám. Mám už svou oblíbenou trasu kolem bratislavského hradu. Jinak chodím do posilovny," svěřila se Christová. Nedávno poprvé okusila kouzlo lyžování a docela se jí to zalíbilo. "Bohužel pro lyžování to chce mít nějakou dobrou partu nebo alespoň partnera, který mu holduje. Ale nechci lyžování zcela zavrhnout, už kvůli Daniele. Byla bych ráda, kdyby se to naučila," řekla Ivana.

Mimochodem právě Daniela se také stala Ivaniným poradcem v otázkách práce s počítačem. "Počítač jsem začala používat teprve asi před dvěma roky. Učila jsem se na něm vesměs sama stylem pokus-omyl. Daniela má ale počítač jako předmět na gymnáziu, které navštěvuje, a tak je to mnohdy ona, která mne s udiveným výrazem ve tváři učí některé základní úkony," smála se stále krásná žena.

Láká ji životní styl

Aby toho nebylo málo, chystá se napsat knihu. Ta se zatím rodí velmi pomalu, ale její autorka slibuje, že jak bude příležitost a čas ji dokončit, učiní tak. "Začala jsem psát o životním stylu. Od vzhledu přes stravu až k celkovému duševnímu zdraví. Nějak se ale nemohu dostat k jejímu dokončení.

Odmalička jsem ráda psala povídky a příběhy, ale dnes na to není moc času. A nechci, aby to psal někdo jiný. A tak se chystám na oddychověpracovní cestu na jih, kde bych ji ráda dokončila. Kam a kdy, nechci zatím prozrazovat," s tajemným úsměvem řekla Ivana.

Modeling nebo zkušenosti s ním jsou pro ni uzavřené téma, na které už nemá co říci. Ivanu láká právě jen životní styl a to se i modelingu a modelek jistě dotýká. "Životní rytmus a styl modelky je velice nezdravý a když vidím ty dnešní mladé dívky, mnohdy ještě děti, jak si ničí zdraví dietami a hladověním, jen aby za každou cenu byly co nejštíhlejší, je mi smutno. Bohužel hubená modelka bez typicky ženských tvarů je jakýsi přežívající fenomén. Ale například v Německu jsem se setkala s tím, že dávají přednost spíše sice štíhlé, ale přece jen ženské postavě," dodala bývala Miss.

Ivana Christová se kromě své profese věnuje i charitativní činnosti. Založila nadaci Orin Panacea (www.orinart.sk), která prostřednictvím benefičních koncertů a sportovních akcí, ale i darů od soukromých osob a firem, shromažďuje peníze především na nákupy drahých zdravotnických přístrojů a modernizaci lůžkových částí dětských nemocnic. Jen koncem roku 2005 rozdali okolo miliónu korun a podpořili projekt pro vzdělávání handicapovaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám